Jeg flasket et juleøl på 7,9% alk. med Wyeast 1056 American Ale. Noe av denne ble flasket og en liten slant ble satt på fat for prøvesmaking. Det som ble satt på fat ble utrolig bra (forsvant veldig fort), mens det som står på flasker ikke greier å komme lavere enn 1.040 g smaker søtt samtidig som det er bare litt karbonert.
Problemet var gjerne at jeg satt øllen veldig kaldt rett etter flasking (ned mot 3 grader i to uker), deretter ca. 15 grader i en uke, men nå har den stått rimelig varmt (22grader) i et par uker uten at det skjer stort.
Spørsmålet er da: Burde jeg vente lengre, eller burde jeg etterfylle litt gjær i alle flaskene for å få øllet karbonert?
Oppskrift:
4,00 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC)
1,00 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (157,6 EBC)
0,50 kg Caraamber (59,1 EBC)
0,20 kg Chocolate Malt (689,5 EBC)
0,20 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC)
0,20 kg Smoked Malt (17,7 EBC)
0,80 kg Candi Sugar, Clear (1,0 EBC)
7,50 g Black pepper (Boil 120,0 mins)
4,00 g Vanilla Stick (Boil 120,0 mins)
3,00 Items Clove (Boil 120,0 mins)
5,00 g Cardamom (Boil 90,0 mins)
30,00 g Chinook [12,60 %] - Boil 60,0 min Hop 12 35,9 IBUs
32,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 15,0 min Hop 13 8,3 IBUs
32,00 g Tettnang [3,40 %] - Boil 15,0 min Hop 14 5,1 IBUs
40,00 g Ginger Root (Boil 12,0 mins)
67,00 g Cinnamon Stick (Boil 5,0 mins)
1,00 g Coriander Seed (Boil 5,0 mins)
1,0 pkg American Ale (Wyeast Labs #1056)
Problemet var gjerne at jeg satt øllen veldig kaldt rett etter flasking (ned mot 3 grader i to uker), deretter ca. 15 grader i en uke, men nå har den stått rimelig varmt (22grader) i et par uker uten at det skjer stort.
Spørsmålet er da: Burde jeg vente lengre, eller burde jeg etterfylle litt gjær i alle flaskene for å få øllet karbonert?
Oppskrift:
4,00 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC)
1,00 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (157,6 EBC)
0,50 kg Caraamber (59,1 EBC)
0,20 kg Chocolate Malt (689,5 EBC)
0,20 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC)
0,20 kg Smoked Malt (17,7 EBC)
0,80 kg Candi Sugar, Clear (1,0 EBC)
7,50 g Black pepper (Boil 120,0 mins)
4,00 g Vanilla Stick (Boil 120,0 mins)
3,00 Items Clove (Boil 120,0 mins)
5,00 g Cardamom (Boil 90,0 mins)
30,00 g Chinook [12,60 %] - Boil 60,0 min Hop 12 35,9 IBUs
32,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 15,0 min Hop 13 8,3 IBUs
32,00 g Tettnang [3,40 %] - Boil 15,0 min Hop 14 5,1 IBUs
40,00 g Ginger Root (Boil 12,0 mins)
67,00 g Cinnamon Stick (Boil 5,0 mins)
1,00 g Coriander Seed (Boil 5,0 mins)
1,0 pkg American Ale (Wyeast Labs #1056)