Må først si at jeg ikke har kommet lenger enn å bli ekstraktbrygger. Det kan kanskje være diskvalifiserende blant «ekte» bryggere, men jeg synes kvaliteten på en del av ekstraktbryggene, for eksempel fra Mangrove Jack, er såpass bra, at en svært enkel bryggeprosess overgår det å stå med f.eks en standard Biab. Resultatet er selvsagt ikke heeelt det samme i de fleste tilfeller, såpass skjønner jeg, men det kjappe og relativt gode resultatet er likevel så bra at det foreløpig overgår gleden med å brygge på «normalmåten». (skal nok prøve meg etter hvert). Har ikke mer enn en håndfull batcher på samvittigheten, så er fortsatt en novise, men godt fornøyd så langt.
Men med en roasted stout fra nettopp Mangroves har jeg opplevd noe merkverdig.
Fikk 23 flasker 0,75 med patentkork ut av batch’en, og nummererte dem etter tapperekkefølge. Så langt har jeg drukket 16 av dem, alle, så nær som flaske 11 og 12 har vært helt fine. Fine på smak, perfekt skum, mild og fin på lukt. Det er nå ca to og en halv måned siden flasking, smakte på flaske nr 16 nå, helt fin. (smakte på flasker nr 11-16 i løpet av ei uke)
Prosessen har vært helt standard, topp rengjøring, unngått alle feil i boka (tror jeg). Tilsatte litt ekstra spraymalt og fikk drøye 6% ut av den. Ingenting uvanlig, kanskje utover en voldsom stormgjæring som blåste gjærlåsen tom to ganger?
Men flaske 11 og 12 var helt åpenbart ikke innafor. Luktet småsurt, smakte småsurt, det var ekstra mye futt under åpning. I tillegg denne ekle metalliske smaken man kjenner i bittet med en gang. Altså. Ingen sur papp, eller gress, eller maisboks eller noe annet. Men surt. Og "kjemisk" smak .Tenkte melkesyrebakterier, infeksjon, og at resten bare var å kaste, eller tvinge det i seg av ren trass. Stor var derfor overraskelsen da flaske 13, 14, 15 og 16 har vært helt fine.
Spørsmålet jeg sitter igjen med, er da: Hva er greia her? De svarene jeg har kommet opp med selv etter å lest på forumet er a) batchen er i bunn og grunn infisert, det er bare et tidsspørsmål før resten smaker høgg, b) de to berørte flaskene, eller korkene, har ikke vært rene nok, eller c) karboneringsdropsene fra Europris brukt i akkurat disse flaske har hatt basselusker på seg. Eller d) «Du har bare vært uheldig der».
Må legge til at tappingen ikke har vært gjort i luft som skulle innby til noe form for luftforurensing av brygget (type garasje eller noe), har brukt tappestav og hatt minimal lufttilgang.
Finnes det kanskje en annen og mer sannsynlig forklaring? Hva er greia når noen flasker blir dårlige midt i en batch og alt har gjennomgått samme grundige desinfisering og sanitering?
Men med en roasted stout fra nettopp Mangroves har jeg opplevd noe merkverdig.
Fikk 23 flasker 0,75 med patentkork ut av batch’en, og nummererte dem etter tapperekkefølge. Så langt har jeg drukket 16 av dem, alle, så nær som flaske 11 og 12 har vært helt fine. Fine på smak, perfekt skum, mild og fin på lukt. Det er nå ca to og en halv måned siden flasking, smakte på flaske nr 16 nå, helt fin. (smakte på flasker nr 11-16 i løpet av ei uke)
Prosessen har vært helt standard, topp rengjøring, unngått alle feil i boka (tror jeg). Tilsatte litt ekstra spraymalt og fikk drøye 6% ut av den. Ingenting uvanlig, kanskje utover en voldsom stormgjæring som blåste gjærlåsen tom to ganger?
Men flaske 11 og 12 var helt åpenbart ikke innafor. Luktet småsurt, smakte småsurt, det var ekstra mye futt under åpning. I tillegg denne ekle metalliske smaken man kjenner i bittet med en gang. Altså. Ingen sur papp, eller gress, eller maisboks eller noe annet. Men surt. Og "kjemisk" smak .Tenkte melkesyrebakterier, infeksjon, og at resten bare var å kaste, eller tvinge det i seg av ren trass. Stor var derfor overraskelsen da flaske 13, 14, 15 og 16 har vært helt fine.
Spørsmålet jeg sitter igjen med, er da: Hva er greia her? De svarene jeg har kommet opp med selv etter å lest på forumet er a) batchen er i bunn og grunn infisert, det er bare et tidsspørsmål før resten smaker høgg, b) de to berørte flaskene, eller korkene, har ikke vært rene nok, eller c) karboneringsdropsene fra Europris brukt i akkurat disse flaske har hatt basselusker på seg. Eller d) «Du har bare vært uheldig der».
Må legge til at tappingen ikke har vært gjort i luft som skulle innby til noe form for luftforurensing av brygget (type garasje eller noe), har brukt tappestav og hatt minimal lufttilgang.
Finnes det kanskje en annen og mer sannsynlig forklaring? Hva er greia når noen flasker blir dårlige midt i en batch og alt har gjennomgått samme grundige desinfisering og sanitering?
Sist redigert: