Vladimir
Norbrygg-medlem
Under diskusjonen om brygging av Weissbier nevnte @Finn Berger at det kan ha noe for seg å fjerne skitskummet, eller braun hefe på tysk. Braun hefe er det brune laget som formerer seg på toppen av krausen under primærgjæringa. Braun hefe inneholder uønskede proteiner, døde gjærceller, humlerester, og mye forskjellig man ikke vil ha i ølet sitt.
Jeg syntes det var interessant nok til at jeg brukte litt tid på å google og lære mer. Og - som det ser ut - hjemmebryggere i den engelskspråkede delen av verden (dette er ingen overraskelse) er enige om at det å fjerne skitskummet har ikke noe for seg.
Samtidig er visst fjerning av braun hefe anbefalt av all tysk bryggerelatert litteratur, og mange tyske bryggerier fjerner visst skitskummet. Dette skal (ihvertfall ifølge teorien) bidra til behageligere og renere bitterhet.
Kai Troester (Braukaiser) har prøvd å kjøre en split batch av Altbier og skrev en artikkel om temaet. Kai mener, at det er veldig viktig å fjerne skitskummet, ihvertfall når man brygger tyske ølstiler.
On the first batch I allowed the Kraeusen to fall back into the beer. In fact I helped it a little towards the end since I needed to rack the beer before it was completely fermented. This however should not invalidate the results since most brewers leave the beer in their carboys well past the end of primary fermentation and until all Kraeusen has fallen back. For the second batch I skimmed the brown gunk off the Kraeusen regularly.
....
Having done this experiment and tasted the difference I'm convinced that the Kraeusen needs to be skimmed or blown off for any German style beer. The type of harsh and lingering bitterness, which I experienced in A, is considered a flaw even in the more bitter German styles like Northern German Pils and Altbier. The bitterness should be clean and linger only little. When it fades in the after taste is should never reappear later. The only German beer where I had this happen to me was Oettinger Pils which is one of the cheapestbeers you can by there.
Espen Lothe (Kinn Bryggeri), nevner også at de fjerner skitskummet:
Etter omlag 24 timar blir det fyrste gjærskummet fjerna med ein spade og kasta. Dette er det skitne skummet som inneheld uynskte protein, daude gjærceller og humlerestar.
Fjerner noen av dere braun hefe, eller har erfaring med det?
Jeg syntes det var interessant nok til at jeg brukte litt tid på å google og lære mer. Og - som det ser ut - hjemmebryggere i den engelskspråkede delen av verden (dette er ingen overraskelse) er enige om at det å fjerne skitskummet har ikke noe for seg.
Samtidig er visst fjerning av braun hefe anbefalt av all tysk bryggerelatert litteratur, og mange tyske bryggerier fjerner visst skitskummet. Dette skal (ihvertfall ifølge teorien) bidra til behageligere og renere bitterhet.
Kai Troester (Braukaiser) har prøvd å kjøre en split batch av Altbier og skrev en artikkel om temaet. Kai mener, at det er veldig viktig å fjerne skitskummet, ihvertfall når man brygger tyske ølstiler.
On the first batch I allowed the Kraeusen to fall back into the beer. In fact I helped it a little towards the end since I needed to rack the beer before it was completely fermented. This however should not invalidate the results since most brewers leave the beer in their carboys well past the end of primary fermentation and until all Kraeusen has fallen back. For the second batch I skimmed the brown gunk off the Kraeusen regularly.
....
Having done this experiment and tasted the difference I'm convinced that the Kraeusen needs to be skimmed or blown off for any German style beer. The type of harsh and lingering bitterness, which I experienced in A, is considered a flaw even in the more bitter German styles like Northern German Pils and Altbier. The bitterness should be clean and linger only little. When it fades in the after taste is should never reappear later. The only German beer where I had this happen to me was Oettinger Pils which is one of the cheapestbeers you can by there.
Espen Lothe (Kinn Bryggeri), nevner også at de fjerner skitskummet:
Etter omlag 24 timar blir det fyrste gjærskummet fjerna med ein spade og kasta. Dette er det skitne skummet som inneheld uynskte protein, daude gjærceller og humlerestar.
Fjerner noen av dere braun hefe, eller har erfaring med det?