FG etter 1 uke

Hei.
Jeg satt en lager i forrige uke. Målte OG til 1051. Har ennå ikke fått laget meg magnetrører, så måtte ha 5 pk ferskgjær ifølge bryggselv.no! Sjekket selv på mrmalty.com og 5 pk måtte til for å få nok gjærceller.
Nå har batchen stått en uke, målte SG og den er allerede på FG nivå 1010. Ifølge oppskriften skal den gjære i 2 uker til. Det er fortsatt aktivitet i gjærlåsen. Noen tips og erfaringer rundt dette?
Gjæringen må vel gjøre sitt og bli ferdig uansett?
 
Det mest brukte for ales er 2 uker gjæring, for lager 3 uker. (Nesten) alle SG-poeng på en ale dropper ila den første uken, men i resten av tiden så rydder gjæren opp i div biprodukter og bunnfeller. Sistnevnte gjelder også for lager, men gjæren jobber noe saktere og trenger mer tid på å spise seg gjennom sukkerstoffene. Så den kan gjerne få stå tiden ut ja :) Ang aktivitet i gjærlåsen, så kan det komme av CO₂ som lekker ut av væsken, uten at det trenger å komme av pågående gjæraktivitet. Det kan også være pågående gjæring, så klart. Den evige moral: ikke stol på gjærlåsaktivitet som indikator på gjæring. Hvis du lurer, mål heller SG og se om den holder seg konstant eller om den endrer seg over noen dager.
 
KriHart skrev:
Det mest brukte for ales er 2 uker gjæring, for lager 3 uker. (Nesten) alle SG-poeng på en ale dropper ila den første uken, men i resten av tiden så rydder gjæren opp i div biprodukter og bunnfeller. Sistnevnte gjelder også for lager, men gjæren jobber noe saktere og trenger mer tid på å spise seg gjennom sukkerstoffene. Så den kan gjerne få stå tiden ut ja :) Ang aktivitet i gjærlåsen, så kan det komme av CO₂ som lekker ut av væsken, uten at det trenger å komme av pågående gjæraktivitet. Det kan også være pågående gjæring, så klart. Den evige moral: ikke stol på gjærlåsaktivitet som indikator på gjæring. Hvis du lurer, mål heller SG og se om den holder seg konstant eller om den endrer seg over noen dager.

Takker. Tenkte å la den stå ut tiden, men sjekke SG underveis.
 
Tilbake
Topp