Hei Godtfolk!
Rett på sak:
Hvorfor er det slit at ølbryggere er meget opptatt av hvor mange gjærceller som pitches, mens (hjemme)vinleggere ikke er?
Jeg lurer på dette fordi jeg har brygget vin i noen år, og i høst fikk øynene opp for brygging. Første inntrykket ved inntog i brygging var at ting var veldig teknisk, men nå som jeg har fått noen måneder å fordøye kunnskapen så er jo alle mulighetene og variablene bare herlige Jeg har brygget noen batcher og har brukt starter på alle disse så nær som den første (Og jeg er meget fornøyd med resultatet. Takk til Norbrygg og Vestbrygg!) . Jeg har også forstått at jo høyere OG, jo større starter trengs, og at man ikke lager starter på tørrgjær.
(Siden vinleggere ikke er opptatt av mengden gjær så tror jeg ikke det er særlig vits i å stille spørsmålet over på et vinforum! )
Grunnen til at jeg spør er at jeg for et par år siden har satt flere par fyldige fruktviner med OG ca 1,100. Noen av disse har stoppet gjæringen tidlig men startet igjen neste vår og har så boblet i over et år (!) med en boble pr 4 min på en 10L glassballong. Etter at jeg begynte å brygge øl lurer jeg dermed på om jeg kan ha underpitchet. Jeg regner med at det ikke er % som er for høy siden jeg har brukt Champangnegjær og utgjæring så langt er under 15% alc.
Alle betraktninger mottas med stor takk og forståelse for at dette forum forøvrig ikke befatter seg med fruktsaft!
Rett på sak:
Hvorfor er det slit at ølbryggere er meget opptatt av hvor mange gjærceller som pitches, mens (hjemme)vinleggere ikke er?
Jeg lurer på dette fordi jeg har brygget vin i noen år, og i høst fikk øynene opp for brygging. Første inntrykket ved inntog i brygging var at ting var veldig teknisk, men nå som jeg har fått noen måneder å fordøye kunnskapen så er jo alle mulighetene og variablene bare herlige Jeg har brygget noen batcher og har brukt starter på alle disse så nær som den første (Og jeg er meget fornøyd med resultatet. Takk til Norbrygg og Vestbrygg!) . Jeg har også forstått at jo høyere OG, jo større starter trengs, og at man ikke lager starter på tørrgjær.
(Siden vinleggere ikke er opptatt av mengden gjær så tror jeg ikke det er særlig vits i å stille spørsmålet over på et vinforum! )
Grunnen til at jeg spør er at jeg for et par år siden har satt flere par fyldige fruktviner med OG ca 1,100. Noen av disse har stoppet gjæringen tidlig men startet igjen neste vår og har så boblet i over et år (!) med en boble pr 4 min på en 10L glassballong. Etter at jeg begynte å brygge øl lurer jeg dermed på om jeg kan ha underpitchet. Jeg regner med at det ikke er % som er for høy siden jeg har brukt Champangnegjær og utgjæring så langt er under 15% alc.
Alle betraktninger mottas med stor takk og forståelse for at dette forum forøvrig ikke befatter seg med fruktsaft!