Har brukt fat, men syns eg får bedre bobler i flaske karbonert øl enn eg får i kunstig karbonert øl på fat.
er det bare meg eller?
er det bare meg eller?
Dette er jo teori fra champagne.totoni skrev:Selvsagt har det noe å si. Bobler er ett eget felt i champagne. Faktorer som sukkerinnhold, flaskestørrelser mm spiller inn. Og dette gjelder selvsagt også øl...
Edit: "The science behinds bubbles", http://www.diffordsguide.com/en/magazine/2013-05-14/6/bubble-man
magne1972 skrev:Dette er jo teori fra champagne.totoni skrev:Selvsagt har det noe å si. Bobler er ett eget felt i champagne. Faktorer som sukkerinnhold, flaskestørrelser mm spiller inn. Og dette gjelder selvsagt også øl...
Edit: "The science behinds bubbles", http://www.diffordsguide.com/en/magazine/2013-05-14/6/bubble-man
Flaskens/beholderens størrelse spiller vel ingen rolle såfremt du ikke har lekasje?
Selvfølgelig vil en liten lekasje ha mer å si for mindre beholdere, men problemet da er uansett lekasjen, og ikke størrelsen på beholderen.
CO₂ er CO₂ uansett, men skjenkemetode, glass, temperatur, og mange ting avhenger selvsagt resultatet av, men for oppbevaring har størrelsen ingenting å si.
Gahr skrev:Champagne er ikke øl. Øl inneholder mer sukker, mer protein osv. Overflatespenningen er forskjellig, så boblene er også annerledes.
Størrelsen på beholderen du har ølet i betyr ingenting, men hvordan du skjenker/tapper, trykkfallet, om tappelinjer er rene osv. har definitivt en betydning. Hvor mye "gugg" ølet inneholder ved tapping kan også bety noe, hvilket vil si at det kan bli forskjeller i glasset. Heller du fra en flaske uten å få med bunnfall i forhold til å tappe fra fat og få sugd opp bunnfall under tappingen vil det gjerne bli forskjeller, men CO₂-en er oppløst i væsken på samme måte.
Ja, dette står i siste avsnittet om jeg ikke husker helt feil.Gahr skrev:Joda, men artikkelen sier jo ikke at det er noen forskjell på om man bruker en stor eller liten beholder for øl, den sier det er forskjell for champagne:
Det er forskjell på størrelsen på Champagne-bobler når det kommer fra helflasker og magnumflasker. Og grunnen er enkel: Det er totalt sett mer CO₂ i magnumflasken fordi flasken er større. Korken er dog (i motsetning til for øl) ikke helt tett, og litt CO₂ vil derfor unnslippe. Siden korken i helflasker og magnumflasker er like store, vil det i forhold til flaskestørrelsen slippe ut mer CO₂ fra den minste flasken. Mengden oppløst CO₂ avgjør boblestørrelsen, ergo er det mindre bobler i champagnen fra den minste flasken. Da CO₂ ikke unnslipper fra ølet, hverken fra fat eller flaske (forutsatt at det er tett) vil ikke beholderen bety noe for boblestørrelsen. Men måten man skjenker på betyr noe.
Dette er det forsket på og gjort forsøk på eller? Hadde vært morsomt å fått lest litt om vitenskapen bak bobler og øl og at kunstig kontra sekundærgjæring ikke gir forskjell i boblene.Gahr skrev:Svært små, så det vil ikke ha reell betydning i ølet. Sukkermengdene som tilsettes er små (langt mindre i øl enn i champagne), og alt sukkeret gjærer bort. Viskositeten vil være marginalt lavere i øl tilsatt sukker for karbonering i forhold til samme øl med kunstig karbonering, men ikke nok til at det vil gi merkbar forskjell.
Gahr skrev:Det har vært forsker mye på skumdannelsen i øl (og skum og skumfasthet har en direkte sammenheng med boblestørrelsen. En referanse i så måte er George Fix' "An Analysis of Brewing Techniques" s. 135:
"Kraeusening has been charachterised as a method of "natural carbonation" to distinguish it from direct carbon dioxide injection, which gets labeled "artificial carbonation." These labels imply that batural carbonation yields better foam. We use borh on a regular basis and find no evidence to suggest one gives better beer foam than the other."
CO₂ løses likt i ølet uavhengig av om den kommer fra gjæring i fat/flaske eller om den tilsettes på annet vis.
magne1972 skrev:At en champagnemann kan mer om "bobler" en en ølmann er "bullshit"
Øl har vel vært brygget lengre en champagne, uten å ta den diskusjonen.
Uansett vil jeg som sagt, og bekreftet av Gahr, gå god for at.
1. Størrelsen på beholderen av øl er uvesentlig.
2. Karboneringsmetoden er uvesentlig.
3. Slutt å samenligne vin med øl.
Gahr skrev:Champagne er ikke øl. Øl inneholder mer sukker, mer protein osv. Overflatespenningen er forskjellig, så boblene er også annerledes.
Størrelsen på beholderen du har ølet i betyr ingenting, men hvordan du skjenker/tapper, trykkfallet, om tappelinjer er rene osv. har definitivt en betydning. Hvor mye "gugg" ølet inneholder ved tapping kan også bety noe, hvilket vil si at det kan bli forskjeller i glasset. Heller du fra en flaske uten å få med bunnfall i forhold til å tappe fra fat og få sugd opp bunnfall under tappingen vil det gjerne bli forskjeller, men CO₂-en er oppløst i væsken på samme måte.