Ettergjæring og boksebomber

misterdohl

Norbrygg-medlem
Har de siste bryggene mine hatt problemer med at gjæringen stopper et par poeng (2-5) over estimert FG, men at den kicker igang igjen når den er på boks/fat.
Siste opplevelse var en Doppelbock (OG 1.092) som gjæret ned til 1.022 (estimert 1.017), og lå stabilt der i 3 uker før jeg stakk om og karbonerte naturlig på boks (med ca 5.5g/L). Etter 3 måneder hørte jeg noe som hørtes ut som hagleskudd i boden, og der var lokkene begynt å poppe. Tok en ny måling på ølet, og det viste 1.016-17, altså etter oppskrift.

Har kanskje mistenkt at det blir dårlig med oksygen på slutten, slik at gjæret da kicker igang når jeg stikker om/den får tilgang på oksygen igjen, men det er bare en hypotese. Har også, for ordens skyld, pensjonert BryggSelv-bøttene jeg har brukt i 9 år og kjøpt en FermZilla 60L i tilfelle det er infeksjon i karene.

Gjær benyttet i Doppelbock var AEB Fermolager (mener det var 3-4 pakker á 20L).

Andre øl med samme problem var en klone på Nøgne Ø Salty Tavern, da ble S-04 brukt (2 pakker á 20L).

Er det noe vits å kjøpe oksygenutstyr, eller er dette mest sansynlig grunnet andre ting som infeksjon etc.?
 
Har de siste bryggene mine hatt problemer med at gjæringen stopper et par poeng (2-5) over estimert FG, men at den kicker igang igjen når den er på boks/fat.
Siste opplevelse var en Doppelbock (OG 1.092) som gjæret ned til 1.022 (estimert 1.017), og lå stabilt der i 3 uker før jeg stakk om og karbonerte naturlig på boks (med ca 5.5g/L). Etter 3 måneder hørte jeg noe som hørtes ut som hagleskudd i boden, og der var lokkene begynt å poppe. Tok en ny måling på ølet, og det viste 1.016-17, altså etter oppskrift.

Har kanskje mistenkt at det blir dårlig med oksygen på slutten, slik at gjæret da kicker igang når jeg stikker om/den får tilgang på oksygen igjen, men det er bare en hypotese. Har også, for ordens skyld, pensjonert BryggSelv-bøttene jeg har brukt i 9 år og kjøpt en FermZilla 60L i tilfelle det er infeksjon i karene.

Gjær benyttet i Doppelbock var AEB Fermolager (mener det var 3-4 pakker á 20L).

Andre øl med samme problem var en klone på Nøgne Ø Salty Tavern, da ble S-04 brukt (2 pakker á 20L).

Er det noe vits å kjøpe oksygenutstyr, eller er dette mest sansynlig grunnet andre ting som infeksjon etc.?
Jeg vet ingenting om gjæren eller Fermezilla, men har du forsøkt å riste litt i den når gjæringen har stoppet opp?
 
Ristet litt forsiktig på Dopplebocken når den stoppa opp, men usikker på hvor aggressiv jeg skal være?
Jeg vet ikke hvor hardt du skal riste, men dersom det er Co2 i headspace så har du vel lite å tape? Jeg ville tenkt at hvis gjæren har flokkulert og lagt seg til å sove, så kan det være.greit å rusle liv i den. Når du stikker om blir den jo den delen av gjæren som blir med over ganske brutalt forstyrret.

Et annet alternativ kan jo være å regne litt på antatt rest sukker og redusere sukkeret tilsettingen tilsvarende.
 
Tilbake
Topp