Hei,
satte i gang et lite eksperiment her om dagen, som utviklet seg til et dobbelteksperiment, uten at jeg helt hadde forutsatt akkurat det.
Har bare laget to batcher tidligere, men synes dette er så moro, at tredje gangen fant jeg ut at jeg ville prøve et eksperiment. Jeg har brygget brown ale til nå, og med 20 kg pale malt i kjelleren, samt litt krystallmalt og litt münchenermalt, fant jeg ut at jeg ville prøve meg på en enkel pale ale.
Siden jeg er helt fersk har jeg lest mye om gjæring og gjær-teori, men ikke fått testet ut noe enda.
Bestemte meg derfor for å dele batchen i to (ble etterhvert 13 + 10,5 l pga en overraskende stor mengde bunnfall) og sette hver av delene på hver sin gjær.
Dette gikk jeg i gang med sist søndag. Den største delen satte jeg på en slurry av brown ale'et, mens resten satte jeg på en halv pose safale s04 tørrgjær.
Slurryen var høstet et døgn tidligere, og tilbragte ventetiden i kjøleskap med litt sterilisert vann over. Der startet gjæringen opp ganske så kjapt, og har forløpt som normalt. Men med tørrgjæren var det ikke så enkelt. Jeg fulgte oppskriften på safales hjemmesider, og lot gjæren først stå ca 15 minutter i vann, før jeg i de neste 25 - 30 minuttene rørte forsiktig med en skje, for å tilføre oksygen.
Et døgn etterpå var vørteren helt død. Ikke et plopp. Jeg mistenkte at gjæren hadde stått for lenge uten tilførsel av næring, og rehydrerte resten av gjæren, nå riktignok bare 15 minutter, så rett i bøtta.
I går kveld var gjæringen startet, men akk så sakte. Og i kveld, to døgn etter at jeg tilsatte gjær nr 2, var aktiviteten fortsatt svært liten. Det har dannet seg et gjærlokk, men jeg vil tippe på et plupp hvert 3. - 4. minutt.
For at ikke vørteren skulle gå til spille bestemte jeg meg derfor i kveld for å gå drastisk til verks, etter å ha målt sukkerinnholdet. I slurryølet var SGen 19 (ned fra 55), i tørrgjærsølet 45. Derfor tilsatte jeg en pose wyeast 1028 London Ale. Jeg har lest meg til at det ikke akkurat er en paleale-gjær, men det var det det jeg hadde for hånden.
Nå lurer jeg på:
1) Hva gikk galt med tørrgjæren?
2) Burde jeg ventet enda lenger og sett om tørrgjæren ville frisknet til?
3) Hva skjer når jeg blander tørrgjær og flytende gjær?
4) Hva vil brygget smake?
Noen som føler seg kallet til å hjelpe?
satte i gang et lite eksperiment her om dagen, som utviklet seg til et dobbelteksperiment, uten at jeg helt hadde forutsatt akkurat det.
Har bare laget to batcher tidligere, men synes dette er så moro, at tredje gangen fant jeg ut at jeg ville prøve et eksperiment. Jeg har brygget brown ale til nå, og med 20 kg pale malt i kjelleren, samt litt krystallmalt og litt münchenermalt, fant jeg ut at jeg ville prøve meg på en enkel pale ale.
Siden jeg er helt fersk har jeg lest mye om gjæring og gjær-teori, men ikke fått testet ut noe enda.
Bestemte meg derfor for å dele batchen i to (ble etterhvert 13 + 10,5 l pga en overraskende stor mengde bunnfall) og sette hver av delene på hver sin gjær.
Dette gikk jeg i gang med sist søndag. Den største delen satte jeg på en slurry av brown ale'et, mens resten satte jeg på en halv pose safale s04 tørrgjær.
Slurryen var høstet et døgn tidligere, og tilbragte ventetiden i kjøleskap med litt sterilisert vann over. Der startet gjæringen opp ganske så kjapt, og har forløpt som normalt. Men med tørrgjæren var det ikke så enkelt. Jeg fulgte oppskriften på safales hjemmesider, og lot gjæren først stå ca 15 minutter i vann, før jeg i de neste 25 - 30 minuttene rørte forsiktig med en skje, for å tilføre oksygen.
Et døgn etterpå var vørteren helt død. Ikke et plopp. Jeg mistenkte at gjæren hadde stått for lenge uten tilførsel av næring, og rehydrerte resten av gjæren, nå riktignok bare 15 minutter, så rett i bøtta.
I går kveld var gjæringen startet, men akk så sakte. Og i kveld, to døgn etter at jeg tilsatte gjær nr 2, var aktiviteten fortsatt svært liten. Det har dannet seg et gjærlokk, men jeg vil tippe på et plupp hvert 3. - 4. minutt.
For at ikke vørteren skulle gå til spille bestemte jeg meg derfor i kveld for å gå drastisk til verks, etter å ha målt sukkerinnholdet. I slurryølet var SGen 19 (ned fra 55), i tørrgjærsølet 45. Derfor tilsatte jeg en pose wyeast 1028 London Ale. Jeg har lest meg til at det ikke akkurat er en paleale-gjær, men det var det det jeg hadde for hånden.
Nå lurer jeg på:
1) Hva gikk galt med tørrgjæren?
2) Burde jeg ventet enda lenger og sett om tørrgjæren ville frisknet til?
3) Hva skjer når jeg blander tørrgjær og flytende gjær?
4) Hva vil brygget smake?
Noen som føler seg kallet til å hjelpe?