Ser i enkelte tråder her på forumet at flere enn meg har røket på Ølbrygging sitt jubileumstilbud på denne maskinen og at det er flere enn meg som står med masse spørsmål rundt vannmengder og sikkert andre ting som kommer til å dukke opp etterhvert. Tanken bak denne tråden er å samle observasjoner og erfaringer på ett sted slik at det skal bli lettere å finne frem til dem.
Denne uka dukka det opp en tråd om mengdene av meske- og skyllevann . Samme tema ble faktisk diskutert for ett år siden i denne tråden: https://forum.norbrygg.no/threads/brewzilla-65l.42292/
I den tråden opereres det med en deadspace på 11,5L under silbunnen og det er også dette Brewfather har som default i utstyrsprofilen.
Jeg tok tommestokken i dag og målte3,5cm og kjelediameter på 40cm. Utregnet gir det et volum på 4,4L..altså 7,1 liter mindre enn Brewfather opererer med. Jeg har justert utstyrsprofilen tilsvarende.. Får gå løs på de andre mengdene etterhvert dersom ikke andre bidrar med erfaringer her.
Jeg har vel tidligere postet dette bildet av en nervepirrende situasjon som oppsto under kok:
Ved kokestart hadde jeg 3,5cm fribord når kjelen kom i kok. Etter noen minutter steg vørternivået slik bildet viser og løsninga for å unngå overkoking ble å få av varmeelementene i en viss fart. Hadde brukt settinga "HH" på kontrolleren til koking, helt etter bruksanvisninga, men det ble for heftig. Litt eksperimentering gjorde at jeg endte med 99grader satt på kontrolleren.
Videre ut gjennom kokeprosessen steg og sank nivået med 3cm men det holdt seg innafor kjeleveggene.
Grubla på dette under nedkjøling og da jeg skulle overføre til gjæringskaret begynte jeg å ane hvor i mosen uglene satt; tappekrana var potte tett. En bit slange fra pumpa til krana løste det problemet og tappinga gikk fint.
Whirlpoolarmen jeg brukte under og etter kjøling hadde samlet humle og trub i en pen sukkertopp midt på falskbunnen og da jeg løftet ut denne kom neste oppdagelse;
Under falskbunnen var det flere desiliter med mask og trub i en eneste klissen masse. Noe regner jeg med hadde funnet veien ned gjennom overløpsrøret før jeg fikk stilt inn sirkuleringa men mengden fikk jeg ikke til å stemme med det..
Jeg har en ide om at denne guffa har tetta falskbunnen under kok, og at det så har bygd seg opp et trykk som løfta vørterspeilet de 3-3,5 centimetrene jeg opplevde før trykket til slutt blåste gjennom og nivået igjen sank... 3cm på 40cm diameter er faktisk rundt 4L.
Jeg tror jeg må tenke ut noen tiltak for å redusere/eliminere faststoffer under falskbunnen.
Overløpsrøret har jeg lagd meg en fix på ved å slakte en litt grov tesil og feste denne til toppstykket til røret med en rustfri slangeklemme:
Det burde fikse problematikken rundt mask ned den veien iaff.
En annen ting jeg noterte meg er at både silbunnen og falskbunnen har ganske store hull... faktisk så store at biter av mask kan presses gjennom ved røring under mesken og muligens bli sugd under falskbunnen av pumpa under resirkulering.
Fra Speidelen er jeg vant med filterduk både under og over maltsenga og jeg lurte på om noe slikt var tilgjengelig for denne maskinen.. For 35L-versjonen var det det, men ikke for 65L..
På en tur innom Ølbrygging spurte jeg og det viste seg de også hadde lurt på det... og faktisk spurt Kegland uten å få noe godt svar.
Etter litt grubling og måling kom jeg frem til at filterduk fra en Speidel BM50 passer Blir å bestille en slik.
Det var så langt mine erfaringer med en 50L batch på denne maskinen. Er noen finurligheter ved kontrolleren jeg må finne ut av, men det får jeg ta ved neste brygg..
Denne uka dukka det opp en tråd om mengdene av meske- og skyllevann . Samme tema ble faktisk diskutert for ett år siden i denne tråden: https://forum.norbrygg.no/threads/brewzilla-65l.42292/
I den tråden opereres det med en deadspace på 11,5L under silbunnen og det er også dette Brewfather har som default i utstyrsprofilen.
Jeg tok tommestokken i dag og målte3,5cm og kjelediameter på 40cm. Utregnet gir det et volum på 4,4L..altså 7,1 liter mindre enn Brewfather opererer med. Jeg har justert utstyrsprofilen tilsvarende.. Får gå løs på de andre mengdene etterhvert dersom ikke andre bidrar med erfaringer her.
Jeg har vel tidligere postet dette bildet av en nervepirrende situasjon som oppsto under kok:
Ved kokestart hadde jeg 3,5cm fribord når kjelen kom i kok. Etter noen minutter steg vørternivået slik bildet viser og løsninga for å unngå overkoking ble å få av varmeelementene i en viss fart. Hadde brukt settinga "HH" på kontrolleren til koking, helt etter bruksanvisninga, men det ble for heftig. Litt eksperimentering gjorde at jeg endte med 99grader satt på kontrolleren.
Videre ut gjennom kokeprosessen steg og sank nivået med 3cm men det holdt seg innafor kjeleveggene.
Grubla på dette under nedkjøling og da jeg skulle overføre til gjæringskaret begynte jeg å ane hvor i mosen uglene satt; tappekrana var potte tett. En bit slange fra pumpa til krana løste det problemet og tappinga gikk fint.
Whirlpoolarmen jeg brukte under og etter kjøling hadde samlet humle og trub i en pen sukkertopp midt på falskbunnen og da jeg løftet ut denne kom neste oppdagelse;
Under falskbunnen var det flere desiliter med mask og trub i en eneste klissen masse. Noe regner jeg med hadde funnet veien ned gjennom overløpsrøret før jeg fikk stilt inn sirkuleringa men mengden fikk jeg ikke til å stemme med det..
Jeg har en ide om at denne guffa har tetta falskbunnen under kok, og at det så har bygd seg opp et trykk som løfta vørterspeilet de 3-3,5 centimetrene jeg opplevde før trykket til slutt blåste gjennom og nivået igjen sank... 3cm på 40cm diameter er faktisk rundt 4L.
Jeg tror jeg må tenke ut noen tiltak for å redusere/eliminere faststoffer under falskbunnen.
Overløpsrøret har jeg lagd meg en fix på ved å slakte en litt grov tesil og feste denne til toppstykket til røret med en rustfri slangeklemme:
Det burde fikse problematikken rundt mask ned den veien iaff.
En annen ting jeg noterte meg er at både silbunnen og falskbunnen har ganske store hull... faktisk så store at biter av mask kan presses gjennom ved røring under mesken og muligens bli sugd under falskbunnen av pumpa under resirkulering.
Fra Speidelen er jeg vant med filterduk både under og over maltsenga og jeg lurte på om noe slikt var tilgjengelig for denne maskinen.. For 35L-versjonen var det det, men ikke for 65L..
På en tur innom Ølbrygging spurte jeg og det viste seg de også hadde lurt på det... og faktisk spurt Kegland uten å få noe godt svar.
Etter litt grubling og måling kom jeg frem til at filterduk fra en Speidel BM50 passer Blir å bestille en slik.
Det var så langt mine erfaringer med en 50L batch på denne maskinen. Er noen finurligheter ved kontrolleren jeg må finne ut av, men det får jeg ta ved neste brygg..
Sist redigert: