Hej!
Har litt erfaring omtrent noe av det du linker til. Da jeg bodde i Nederland fikk jeg kjøpt disse fatene i både Nederland (dyrt) og Tyskland (billig), med øl oppi altså
. Disse fatene har da en innebygd tappekran men kan også brukes gjennom støpselet i bunnen/toppen slik man gjør med Beer King 2000. Det er rimelig greit å bruke Beer King 2000 med CO
2-patroner, du trenger én sånn per fat.
Dette gjelder imidlertid engangsbruk av fat som kom med øl fra butikken (til snille 50 kr/fat). Når du begynner å bruke fatene om igjen med hjemmebrygg er det imidlertid noen greier man bør være oppmerksom på:
- Når man fjerner gummistøpselet så noenlunde uforsiktig med en skrutrekker eller en kniv, så skal det ikke mye til før det blir riper i skiktet på fatet, som da snart begynner å ruste. De som bruker fatene jevnlig og ér forsiktige melder om at de kan bruke ett sånt fat 5-10 ganger maks.
- Man må kutte ned på 'priming'-sukker; altså bruke mindre sukker til ettergjæring, 3-5 g/l istedenfor 6-9 g/l. Ellers så blir trykket for høyt og fatet blåst opp som en ballong eller begynner å lekke ved støpselet.
- Det kan være vrient å rengjøre fatet. Man kommer ikke lett til med børste siden åpningen er liten, omtrent som en norsk tier. Har fatet innebygd tappekran blir det enda vanskeligere. Da trenger man nok å vaske fatet så fort det er tomt, samt at man må ty til vaskemidler.
- Med Beer King 2000 er det ikke alltid like lett å justere kullsyretrykket, men det går så noenlunde greit. Det finnes ingen trykkregulator, bare en liten skruknapp.
Fordeler finnes det jo også:
- Fatet rommer en del øl og det går an å finne plass i et vanlig kjøleskap til ett eller to fat
- Fatene er stabelbare (med mindre de deformerer til ballonger, da ramler de)
- Du kan bruke dem i anlegg som Biermaster
- De er bærbare, greit å ta med til venner/fest
- Anskaffelse koster ikke skjorta
Tappeanlegget ser forøvrig snerten ut, vil ta seg bra ut ved siden av espressomaskinen
! Generelt sett bruker slike anlegg et Peltier-element for å få kjølt ned fatet, dette innebærer at det fat må stå i anlegget i opptil et døgn før ølet er kaldt nok. Men som sagt kan man jo ha fatet i kjøleskapet også slik at det er kaldt når du setter det i anlegget. For å få kjølt Peltier-elementet på baksiden brukes det som regel en vifte, ikke ulik den man har i strømforsyningen til en vanlig datamaskin. Ulempen er da at lyden kan være generende når du har anlegget i stuen (eller på nattbordet dersom du er ihuga ølfan
). Fordelen med et slikt anlegg, i kontrast med andre anlegg som selges i utlandet, f eks Heinekens Beertender eller Perfect Draft, er at det ikke finnes en luftpumpe i anlegget som må pumpe luft i (en lomme i) ølbeholderen, noe som kan bråke ganske så mye. Jeg finner forøvrig overraskende lite om dette anlegget på nettet, bortsett fra et
oversiktsbilde.
Kanskje noen andre som har tips, forslag eller noe annet å si om bruk av disse fatene?