Hein Nymoen skrev:
Nå et skikkelig amatørspørsmål: hva er en starter nøyaktig og hvor viktig er den? jeg må si at jeg har aldri gjort det så langt. :roedme:
Formålet med en starter er opp formering av gjæra. og å sjekke at den er i live.
Vi lager startere fordi det oft6e er uøkonomisk å kjøpe all den gjæren man måtte trenge til et brygg. Da kan man heller dyrke den frem selv.
En grei starter er en liter vann, med ca 100 gram tørket malt ekstrakt, eller ca 130 gram, Moss maltekstrakt som du får kjøpt i enhver daglig handel.
I motssettning til den gjærende vørteren som skal bli øl. Så trenger (
bør ha) en starter O
2 (luft) hele tiden.
poenget med å gi en starter O
2 hgele tiden er at gjærcellene formerer seg rasker Aerobt (med Oksygen) en anaerobot (uten oksygen)
Oksygen kan du tilsett en starter på flere måter. Bruke en akvariepumpe, riste en starter så ofte som mulig, eller bruke en magnetrører. (bare søk på forumet på det)
Hvis gjæren får jobbe MED oksygen tilstede hele tiden, så vil den bruke alle sine resurser på celledeling Mao å produsere flere gjær celler. Dette gjør gjæren også uten luft tilstede, men da mye mindre, og mye saktere
Så En gjær starter er i grove trekk bare gjærceller tilsatt næring i form av kokt avkjølt malteksterkt.
Jo sterkere øll du lager, dess mer Gjær trenger du. Om du kan lage en god starter, så sparer du penger ved at du slipper å kjøpe MANGE poser med gjær-
OBS.. Når vi snakker om gjærstartere, så er det ikke på TØRRGJÆR :neinei: Det er
stort sett bare ved fersk flytende gjær at vi benytter oss av startere.
Må må det sies at man trenger å være VELDIG nøye med renhold og hygiene når man lager startere. En pakk flytende gjær er steril i den forstand at den KUN inneholder gjærceller. Det er viktig å prøve å holde en starter som man lager så ren som overhodet mulig.