Oddvar Demmo
Norbrygg-medlem
Even skrev:Takk. Her var det mange gode råd.
Skal gå til innkjøp av sterkrens, så prøver jeg kunstig karbonering.
Er det noen synspunkter på filtrering? Min erfaring er at ølet trenger lenger lagringstid i etterkant av filtrering for "å få igjen all smak". I Vinlegging kalles vel dette "filtersyke" tror jeg.
Hvor fint filter skal jeg bruke? Ser Petit har dem fra 0,5 - 5 micro.
Filtrering foregår etter modning og naturlig klarning, et grumset øl vil være uklart etter filtrering.
Du kan ikke bruke noe serlig trykk under filtrering, gjærceller er fleksible, også maskene i filteret er fleksible hvis du ikke går for absoluttfilter som er en del dyrere.
Du bør også vurdere filtertype, papir eller innsatsfilter (OMB bryker papirfilter ifølge deres websider)
Du bør også vurdere å vente med filtrering hvis du er ny brygger, filtrering kan fort ende opp med en skuffelse.
Jeg har enda ikke oppnådd det helt klare øl med filtrering, da sammeligner jeg med kjøpepils som er helt klart.