Hei!
Jeg sitter nå med en hjemmebrygget IPA foran meg (Bcs IPA) Og her er det kommet en underlig smak jeg aldri før har kjent.. Det smaker søtlig, karamell-aktig, og det har totalt druknet humlesmaken som opprinnelig var i ølet. Men det rare er at det smakte bra for 1 uke siden! Da var selvsagt ølet ungt, og humlesmaken var alt for rå og fremtredende,- men denne søte karamellsmaken var ikke der!
Ølet ble overført til fat for 3 uker siden. Den var gjæret med US-05 på 16 grader, med en gradvis temperaturøkning til 19 grader den siste uken, av i alt 14 dager gjæring. (temperatur målt i vørter, ikke romtemp.)Tørrhumlet etter 4 dager. Og 1.068, FG 1.011. Allgrain. Beluftet med ren oksygen.
Jeg har brygget mange batcher nå, med både tørr og fersk gjær, men har aldri kjent denne smaken før! Så er dette diacetyl, og kan det plutselig dukke opp når jeg ikke kunne kjenne antydning til usmak i utgangspunktet?
Jeg sitter nå med en hjemmebrygget IPA foran meg (Bcs IPA) Og her er det kommet en underlig smak jeg aldri før har kjent.. Det smaker søtlig, karamell-aktig, og det har totalt druknet humlesmaken som opprinnelig var i ølet. Men det rare er at det smakte bra for 1 uke siden! Da var selvsagt ølet ungt, og humlesmaken var alt for rå og fremtredende,- men denne søte karamellsmaken var ikke der!
Ølet ble overført til fat for 3 uker siden. Den var gjæret med US-05 på 16 grader, med en gradvis temperaturøkning til 19 grader den siste uken, av i alt 14 dager gjæring. (temperatur målt i vørter, ikke romtemp.)Tørrhumlet etter 4 dager. Og 1.068, FG 1.011. Allgrain. Beluftet med ren oksygen.
Jeg har brygget mange batcher nå, med både tørr og fersk gjær, men har aldri kjent denne smaken før! Så er dette diacetyl, og kan det plutselig dukke opp når jeg ikke kunne kjenne antydning til usmak i utgangspunktet?