Endring i gjæringstemperatur

Noen kloke hoder som kan opplyse meg angående gjæringstemp?
Satte noe cider i helga, med Mangrove Jacks Cider yeast. denne skal tåle 12-28 grader.
Skjønner at forskjellene i temperatur gir forskjellige karakter/esterproduksjon.
Da kjeller min holdt 25 grader, satte jeg den i uteboden hvor det var 21 grader. Men i dag tidlig var tempen der ute falt til ca 16-17.
Hva vil et slikt fall i temp, og antakeligvis økning i løpet av dagen, ha å si for cideren?
 
Noen kloke hoder som kan opplyse meg angående gjæringstemp?
Satte noe cider i helga, med Mangrove Jacks Cider yeast. denne skal tåle 12-28 grader.
Skjønner at forskjellene i temperatur gir forskjellige karakter/esterproduksjon.
Da kjeller min holdt 25 grader, satte jeg den i uteboden hvor det var 21 grader. Men i dag tidlig var tempen der ute falt til ca 16-17.
Hva vil et slikt fall i temp, og antakeligvis økning i løpet av dagen, ha å si for cideren?

Variasjoner i temperatur er usunt. Gjæren blir stressa, og produserer utrivelige stoffer. Du har nok en risiko for å få fusel - men la nå gjæringen gå sin gang, og ta ikke sorgene på forskudd. Noen ganger går det bra sjøl om det ikke burde gjort det:).

Generelt: Pri nr.1 er å holde jevn temperatur i ølet (eller cideren). Det er viktigere enn å treffe "riktig" temperatur - så lenge det ikke blir helt galt, da. Å utsette brygget for svingningene i utetemperatur gjennom døgnet er nok en dårlig strategi.
 
Variasjoner i temperatur er usunt. Gjæren blir stressa, og produserer utrivelige stoffer. Du har nok en risiko for å få fusel - men la nå gjæringen gå sin gang, og ta ikke sorgene på forskudd. Noen ganger går det bra sjøl om det ikke burde gjort det:).

Generelt: Pri nr.1 er å holde jevn temperatur i ølet (eller cideren). Det er viktigere enn å treffe "riktig" temperatur - så lenge det ikke blir helt galt, da. Å utsette brygget for svingningene i utetemperatur gjennom døgnet er nok en dårlig strategi.

Ja var det med stressing av gjær jeg er redd for. Tenkte ikke at det skulle bli såå store svingninger ute i boden, trodde det var litt bedre isolert. Får se om jeg etter stormgjæring setter det inn med jevn temp igjen. Takk for godt svar.
 
Nytt spørsmål:
Når en oppskrift sier gjæring v/ 16-20 grader; er det temp på gjæringsdunken eller rommet?

Vi hadde romtemp. på 18grader, men dunken krøp opp til 20. Senket da romtemp, men er det egentlig nødvendig?

Og så: Når vi har målt lik SG med 3 dagers mellomrom, bør man da øke temperaturen noe når gjæret skal "rydde opp"?
 
Nytt spørsmål:
Når en oppskrift sier gjæring v/ 16-20 grader; er det temp på gjæringsdunken eller rommet?

Vi hadde romtemp. på 18grader, men dunken krøp opp til 20. Senket da romtemp, men er det egentlig nødvendig?

Og så: Når vi har målt lik SG med 3 dagers mellomrom, bør man da øke temperaturen noe når gjæret skal "rydde opp"?

Temperaturen i rommet er ikkje den som er viktig. Styr temperaturene etter gjæringskaret.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Tilbake
Topp