Noen ganger tar bryggegudene seg en pause og i årets julbrygg gikk mye galt. Deler oppsrift og erfaringer i tilfelle det kan være nyttig.
Jeg prøvde meg med så lite som 2.5L vann pr kg malt (for lite, ble alt for tørt) og det sammen med kaldere malt enn vanlig sendte meske temp rett ned fra 72 til 53 C. Så jeg kjørte på med varmtvann og induksjon og vips var tempen 73 C Bestemte meg for å bare holde den der siden det gikk hvertfall 10 min på alt for lav temp og ønsket et øl med fylde så her var det bare å lukke øynene og håpe på det beste. Antok høy FG så bestemte meg for å ha i godt med ingefær og frisk humle for å kompensere med friskhet. Slang oppi en del annet snadder også. Men vørteren smakte ikke så mye så bestemte meg for å tilsette enda mer av krydderet men denne gangen trekt i noen dager i Bourbon og tilsatt som tørrhumlesteg så da ser det sånn ut:
Christmas Liqourice Ginger Ale - American Stout (21L)
Fermentables
% kg fermentable ppg L usage
38% 2.5 Maris Otter Pale - UK 38 3° Mash
30% 2 Munich - Light 10L - US 35 10° Mash
11% 0.7 Wheat - UK 37 2° Mash
11% 0.7 Melanoidin Malt - US 37 20° Mash
5% 0.35 Chocolate - UK 34 425° Mash
6% 0.39 Molasses - US 36 80° Late 6.64 kg
Hops g variety type usage time AA IBU
15.3333 Admiral Pellet Boil 60 minutes 14.0 21.0
20 East Kent Goldings Pellet Boil 15 minutes 6.5 6.3
30 Centennial Pellet Boil 2 minutes 10.5 2.6
40 Centennial Pellet Boil 0 minutes 10.5 0.0 105.3333 g
Yeast
name attenuation
Danstar Nottingham 80%
Other Stuff
amount unit name usage
1 each Cinnamon Mash
0.15 kg Licorice root Mash
0.10 kg Ginger Mash 15 min
1 each Vanilla Bean Flame out
1 each Cinnamon Secondary
0.15 kg Licorice root Secondary
0.15 kg Ginger Secondary
1 each Vanilla Bean Secondary
OG: 1.068
FG: 1.030
Tok en prøve i går og den er nok ferdig utgjæret tross rekordhøy FG. Men den smaker faktisk veldig lovende! Komplekst men behagelig med noe kvass ingefær med en litt hot finish men slett ikke overveldende. Har noen erfaring med så høy FG? Blir det for søtt og mektig? Heldigvis en juleøl så jeg har håp om dette faktisk kan bli riktig bra.
Jeg prøvde meg med så lite som 2.5L vann pr kg malt (for lite, ble alt for tørt) og det sammen med kaldere malt enn vanlig sendte meske temp rett ned fra 72 til 53 C. Så jeg kjørte på med varmtvann og induksjon og vips var tempen 73 C Bestemte meg for å bare holde den der siden det gikk hvertfall 10 min på alt for lav temp og ønsket et øl med fylde så her var det bare å lukke øynene og håpe på det beste. Antok høy FG så bestemte meg for å ha i godt med ingefær og frisk humle for å kompensere med friskhet. Slang oppi en del annet snadder også. Men vørteren smakte ikke så mye så bestemte meg for å tilsette enda mer av krydderet men denne gangen trekt i noen dager i Bourbon og tilsatt som tørrhumlesteg så da ser det sånn ut:
Christmas Liqourice Ginger Ale - American Stout (21L)
Fermentables
% kg fermentable ppg L usage
38% 2.5 Maris Otter Pale - UK 38 3° Mash
30% 2 Munich - Light 10L - US 35 10° Mash
11% 0.7 Wheat - UK 37 2° Mash
11% 0.7 Melanoidin Malt - US 37 20° Mash
5% 0.35 Chocolate - UK 34 425° Mash
6% 0.39 Molasses - US 36 80° Late 6.64 kg
Hops g variety type usage time AA IBU
15.3333 Admiral Pellet Boil 60 minutes 14.0 21.0
20 East Kent Goldings Pellet Boil 15 minutes 6.5 6.3
30 Centennial Pellet Boil 2 minutes 10.5 2.6
40 Centennial Pellet Boil 0 minutes 10.5 0.0 105.3333 g
Yeast
name attenuation
Danstar Nottingham 80%
Other Stuff
amount unit name usage
1 each Cinnamon Mash
0.15 kg Licorice root Mash
0.10 kg Ginger Mash 15 min
1 each Vanilla Bean Flame out
1 each Cinnamon Secondary
0.15 kg Licorice root Secondary
0.15 kg Ginger Secondary
1 each Vanilla Bean Secondary
OG: 1.068
FG: 1.030
Tok en prøve i går og den er nok ferdig utgjæret tross rekordhøy FG. Men den smaker faktisk veldig lovende! Komplekst men behagelig med noe kvass ingefær med en litt hot finish men slett ikke overveldende. Har noen erfaring med så høy FG? Blir det for søtt og mektig? Heldigvis en juleøl så jeg har håp om dette faktisk kan bli riktig bra.