en rare bismak i pilsen

jeg tappet over pilsen jeg har hatt stående på gjærings dunk i syv dager nå... ("JA EG VEIT") syv dager er alt for liten tid...
men pilsen smakte ganske mye karamell, og var veldig søt. hva kan dette skyldes?
er det noe som vil minke etter vært som tiden går nå?
 
Uten å ha smakt er det vanskelig å si, men det kan høres ut som diacetyl. En av grunnene til at man ikke skal stikke om for tidlig, er nettopp at man skal gi gjæren tid til å bryte ned diacetylen. Hvis det ikke skyldes en infeksjon vil det antakelig i alle fall minke noe.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk
 
jah var egentlig redd for det, krysser fingrene for at det ikke var begynnelsen på en infeksjon.
Så på gjæringskaret etter jeg hadde skylt og vasket det, at det var kommet noen saftige riper i plastikken.
så jeg tror nok at det gjæringskaret har gjort sin jobb, selvom det er bare brukt noen få ganger.

<-- edit -->
Er spennende å lære noe nytt, hiver meg rundt å setter samme settet på nytt bare med noen små justeringer.
Lengre tid på gjæringskaret og mere nøyaktighet på renhold. :)
 
Hva var FG på ølet? Min erfaring er at diacetyl blir mye mer framtredende dersom ølet er litt for søtt i tillegg.
 
FG 1.013
Hadde en dårlig mavefølese på denne når jeg så det, og at det var små bobler i brygget enda.
Selvom vannlåsen hadde jevnet seg helt ut, det bare viser at grunn regelen på å ikke røre brygget før det har gått minimum 14 dager på over gjæret brygg stemmer på en prikk.
Skal følge med dette brygget m argus øyne å sjekke det med jevne mellom rom for å se om det roer seg eller om det er en infeksjon.
 
Jeg bare lurer på hvordan du rengjør karene dine? siden det var gode riper inni etter å ha brukt den få ganger? :)
 
Hvorfor lot du den stå i 7 dager? Jeg har brygget både en Bayer og en juleøl som stod til gjæring i henholdsvis fire og tre uker. De første ukene med smaking av Bayer var det en bismak som ikke var helt god, men etter litt lagring var denne vekke. Samma smak har jeg opplevd med en pilsner jeg og en kompis lagde for en tid tilbake. Lagre ølet kaldt og smak på det innimellom.
 
Aleksander_B skrev:
Jeg bare lurer på hvordan du rengjør karene dine? siden det var gode riper inni etter å ha brukt den få ganger? :)

Er ikke sikker på hvordan det ble riper faktisk, rengjører ved å bløt legge med pwb og eventuelt bruke en myke svamp. Men tror det kan være for at jeg har brukt det som lagrings sted for andre små ting som tilhører bryggingen.

Shea-Arne skrev:
Det er nok diacetyl grunnet prematur omstikking. Trolig ikke en infeksjon.
Satt og tenkte på det Gustavf sa om at diacetyl ble fremhevet av søtt øl, også kom jeg på at jeg smakte på ølet etter det var tilsatt sukkerlake, og det vil nok fremheve diacetylen ganske kraftig

Aleksander87 skrev:
Hvorfor lot du den stå i 7 dager?
Og hvordan skulle jeg ellers vite om ølet ble godt etter syv dager om jeg ikke stakk om å flasket det etter syv dager ;)
Jeg syns det er gøy å lære det jeg driver med, og for å kunne vite forskjellen så kan en ikke alltid ta den sikre vei.
Og tror nok om en uke eller to forsvinner mye av den smaken som oppsto, 2 uker på gjøring på en ale er vel strengt tatt ett minimum
 
Hastverk gir ingen godt øl!
Har hatt det for travelt med alt fra setting av ølet til karbonisering, dette ga ingen drikkbare resultater.

Forbedrings potensiale er som følger:
Grundigere renhold
Grundigere forberedelser av utstyr
Grundigere notering underveis
Mere toldmodighet under gjærings prossesen

Tror nok mye av den gode smaken i hjemme brygg kommer av tiden den blir koset med :p
 
Tilbake
Topp