Hei,
Tenkte å brygge et hveteøl i dag, som blir brygg # 2. Brygg #1 står fremdeles til gjæring.
Har lest flere steder at man bør kun tilsette deler av ekstrakten i kokekjelen i starten, og resten rundt 15 minutter før kokeslutt. Dette for å unngå karamellisering av maltekstrakten. Dette er vel og bra, men jeg får noe problemer med beregning av IBU.
Hvis jeg koker opp 10 liter med en boks muntons hveteekstrakt, får jeg en SG i kokevolumet på 1.050 i følge beercalk.dk. Har jeg da i 35g Tettnanger 3,8% AA, ender jeg med en IBU på ca 29 i dette volumet. Siden utnyttelsen av humla går ned når SG på vørteren går opp, antar jeg at man kanskje havner marginalt under når resten av ekstraktet tilsettes, men at dette er ubetydelig.
Der jeg får problemer, er når man tilsetter resten av vannet for å ende opp med 25L. Hva gjør man da for å beregne korrekt IBU? Man veit at IBU i 10-11L av brygget er ca 29 (hvor mye vann bør man regne kommer fra maltekstrakten, forresten?), mens de resterende 14-15L har 0 IBU.
Hvis jeg i beercalc.dk setter sluttvolumet til 25L, sier utregningene at man ender på 12,3 IBU i det totale volumet. Hvis jeg nå legger til resten av maltekstrakten i kalkulatoren, synker IBU til 6. Antar at dette er fordi SG i kokevolumet da beregnes til betraktelig høyere, og man kan ikke spesifisere når maltekstrakten tilsettes. Antar da at jeg kan beholde min IBU på 12,3, og kombinere dette med OG jeg får med den totale mengde maltekstrakt i det totale volum.
Stemmer beercalc.dk's beregninger her? Og er det noen som veit hvordan jeg kunne regnet det ut "for hånd"? Et slags gjennomsnitt? Det holder å få bekrefta/avkrefta at beercalc.dk sine beregninger stemmer, hadde bare vært moro å se beregningene bak også.
Lars-Erik
Forresten: Beercalc.dk sin versjon av hveteekstrakt er DME med forhold hvete til bygg 45:55, mens i Muntons LME er forholdet omvendt. Bør jeg da regne med noe mindre OG, siden hvete trolig bidrar med mindre forgjærbart sukker (eller har jeg misforstått angående hvete?)? Eller blir dette unødvendig flisespikkeri?
Beklager om dette blei noe rotete.
Tenkte å brygge et hveteøl i dag, som blir brygg # 2. Brygg #1 står fremdeles til gjæring.
Har lest flere steder at man bør kun tilsette deler av ekstrakten i kokekjelen i starten, og resten rundt 15 minutter før kokeslutt. Dette for å unngå karamellisering av maltekstrakten. Dette er vel og bra, men jeg får noe problemer med beregning av IBU.
Hvis jeg koker opp 10 liter med en boks muntons hveteekstrakt, får jeg en SG i kokevolumet på 1.050 i følge beercalk.dk. Har jeg da i 35g Tettnanger 3,8% AA, ender jeg med en IBU på ca 29 i dette volumet. Siden utnyttelsen av humla går ned når SG på vørteren går opp, antar jeg at man kanskje havner marginalt under når resten av ekstraktet tilsettes, men at dette er ubetydelig.
Der jeg får problemer, er når man tilsetter resten av vannet for å ende opp med 25L. Hva gjør man da for å beregne korrekt IBU? Man veit at IBU i 10-11L av brygget er ca 29 (hvor mye vann bør man regne kommer fra maltekstrakten, forresten?), mens de resterende 14-15L har 0 IBU.
Hvis jeg i beercalc.dk setter sluttvolumet til 25L, sier utregningene at man ender på 12,3 IBU i det totale volumet. Hvis jeg nå legger til resten av maltekstrakten i kalkulatoren, synker IBU til 6. Antar at dette er fordi SG i kokevolumet da beregnes til betraktelig høyere, og man kan ikke spesifisere når maltekstrakten tilsettes. Antar da at jeg kan beholde min IBU på 12,3, og kombinere dette med OG jeg får med den totale mengde maltekstrakt i det totale volum.
Stemmer beercalc.dk's beregninger her? Og er det noen som veit hvordan jeg kunne regnet det ut "for hånd"? Et slags gjennomsnitt? Det holder å få bekrefta/avkrefta at beercalc.dk sine beregninger stemmer, hadde bare vært moro å se beregningene bak også.
Lars-Erik
Forresten: Beercalc.dk sin versjon av hveteekstrakt er DME med forhold hvete til bygg 45:55, mens i Muntons LME er forholdet omvendt. Bør jeg da regne med noe mindre OG, siden hvete trolig bidrar med mindre forgjærbart sukker (eller har jeg misforstått angående hvete?)? Eller blir dette unødvendig flisespikkeri?
Beklager om dette blei noe rotete.