Diacetyl rest

Siden jeg var så godt i gang i dag, så tar jeg like godt en til.

Jeg har en lager stående å putre på 10'ende dagen ved ca 10 grader. Har hørt at en diacetyl rest skal være gode greier og lurer da på når dette børe gjøres på en lager, hvilken temperatur anbefales og hvor lenge? Etter fullendt diacetyl rest, er det da bare til å tappe på fat og smelle det rett på nullpunktet for modning eller bør temperaturen gradvis senkes?
 
Eg set ølet til diacetylrast når ca 2/3 av den forventa gjæringa er over. Etter 24-48 timer ved 16-18 grader sett eg ølet tilbake til gjæringstemperatur, og lar det stå der til det har stått vertfall 3 veker totalt. Når ølet er ferdig tapper du på fat, og lagrer det ned mot 0 grader i 30 dagar. Hos meg vert ølet(på flakser) kontinuerlig smakt på for å følge utviklinga(så snart det er karbonert). Eg trur likavell 30 dagar kaldlagring er ein god plan.
 
Birger Storaas skrev:
Eg set ølet til diacetylrast når ca 2/3 av den forventa gjæringa er over. Etter 24-48 timer ved 16-18 grader sett eg ølet tilbake til gjæringstemperatur, og lar det stå der til det har stått vertfall 3 veker totalt. Når ølet er ferdig tapper du på fat, og lagrer det ned mot 0 grader i 30 dagar. Hos meg vert ølet(på flakser) kontinuerlig smakt på for å følge utviklinga(så snart det er karbonert). Eg trur likavell 30 dagar kaldlagring er ein god plan.

2/3 av forventet gjæring= etter ca 14 dager ved lagring i tre uker?
 
stlero skrev:
2/3 av forventet gjæring= etter ca 14 dager ved lagring i tre uker?

Ein kan ikkje alltid forutsjå gjæringsforløpet med mindre ein kjenne gjæren godt, og då er ikkje antall dagar så presist.

For å nytte eit døme: Dersom eg har ein Munich Dunkel(aka Bayer) på 1.050 og ein forventa utgjæring på 75%, så vil eg ende opp med ein FG på 1.012

Då har eg 38 sukkergrader som skal gjærast vekk, når 2/3 av desse er gjæra ville eg tatt ein diacetylrast, eg skal då ha ein SG på 1.024.
Det skal vere tilstrekkelig å heve temperaturen eit par grader, men dersom det vert enklare å ta det opp i romtemp eit døgn eller to så gjer ein det.

Tanken er vel at ein har meir frisk gjær til å gjere arbeide med diacetylrasten på dette tidspunktet. Ein kan vel teoretisk ta denne på eit fat også, men den vil ikkje vere like effektiv då ein ikkje har like mykje gjær.

Så,  ja,  du vil nok klare deg fint om du tek ein diacetylrast etter 14 av 21 ein dagar på gjæringskaret.
 
Birger Storaas skrev:
stlero skrev:
2/3 av forventet gjæring= etter ca 14 dager ved lagring i tre uker?

Ein kan ikkje alltid forutsjå gjæringsforløpet med mindre ein kjenne gjæren godt, og då er ikkje antall dagar så presist.

For å nytte eit døme: Dersom eg har ein Munich Dunkel(aka Bayer) på 1.050 og ein forventa utgjæring på 75%, så vil eg ende opp med ein FG på 1.012

Då har eg 38 sukkergrader som skal gjærast vekk, når 2/3 av desse er gjæra ville eg tatt ein diacetylrast, eg skal då ha ein SG på 1.024.
Det skal vere tilstrekkelig å heve temperaturen eit par grader, men dersom det vert enklare å ta det opp i romtemp eit døgn eller to så gjer ein det.

Tanken er vel at ein har meir frisk gjær til å gjere arbeide med diacetylrasten på dette tidspunktet. Ein kan vel teoretisk ta denne på eit fat også, men den vil ikkje vere like effektiv då ein ikkje har like mykje gjær.

Så,  ja,  du vil nok klare deg fint om du tek ein diacetylrast etter 14 av 21 ein dagar på gjæringskaret.

Takk for oppklarende svar :)
 
Tilbake
Topp