Synes alltid at det enkle gir det beste ølet. Og i går brygget jeg dette:
Møllenberger Ale
4000 pale malt
1000 pilsner malt
600 munchener
150 chrystal
150 Vienna cara
5900 malt totalt
Vann 25 liter
Skyllevann 7 liter 78 ºC
Innmesk 52 ºC
30 min 63 ºC
30 min 72 ºC
15 min 78 ºC
10 gram Klar urt, 20 min koking
Total koketid vørter: 80 min
60 gram Herbsbrücker 4 % alfa pellets koketid 90 min
25 gram Eastkent Golding 5 % alfa blomster koketid 20 min
25 gram Amarillo 4,4 % alfa pellets koketid 5 min + avkjøling
OG 1.056
Gjær: Wyaest 1338 Euro Ale
Kommentar til gjær. 9 måneder gammel pakke. Steppa den opp 3 ganger. Kom som et skudd med stormgjæring i dag slik det pleier med fersk gjær.
Gjæringstemperatur og -tid
Gjæring/primærgjæring 10 dager ved 20 ºC
Modning/sekundærgjæring 10 dager ved 20 ºC
Lagring 30 dager ved 4 ºC
Det er et par utfordringer med 20 l Speidel. Det burde ha vært 25 liter kapasitet. Ved 32 liter totalt vannforbruk klarer man akkurat å fylle en en 19 l Cornelius hvis man piner ut restene ved tapping fra Speidelen og gjæringskaret. "Utpining" betyr at man tapper noe grums som man helst ikke vil ha med. Ved koking fordamper det alltid 3 - 4 liter.
Det andre er at meskepumpa går mellom temp.stegene. Det vil si at den mesker under temp.økningen fra 52 63 ºC, så mesker den innprogrammert tid på 63 ºC og mesker så under temp.økningen fra 63 72 ºC, og så videre.
Derfor vet man ikke helt hvilke tider man har mesket i hvilke temparaturer for temp.økningene tar tid. Tok tiden i går. Innprogrammert mesketid er altså 1 t 15 min, men hele meskingen tok godt og vel 2 timer inkl tiden for temp.økningen mellom stegene. altså nesten 1 time lenger mesketid enn planlagt. Så blir utfordringen å "fordele" denne timen i Speidels innprogrammert meskeskjema for å få riktige mesktetider.
Møllenberger Ale
4000 pale malt
1000 pilsner malt
600 munchener
150 chrystal
150 Vienna cara
5900 malt totalt
Vann 25 liter
Skyllevann 7 liter 78 ºC
Innmesk 52 ºC
30 min 63 ºC
30 min 72 ºC
15 min 78 ºC
10 gram Klar urt, 20 min koking
Total koketid vørter: 80 min
60 gram Herbsbrücker 4 % alfa pellets koketid 90 min
25 gram Eastkent Golding 5 % alfa blomster koketid 20 min
25 gram Amarillo 4,4 % alfa pellets koketid 5 min + avkjøling
OG 1.056
Gjær: Wyaest 1338 Euro Ale
Kommentar til gjær. 9 måneder gammel pakke. Steppa den opp 3 ganger. Kom som et skudd med stormgjæring i dag slik det pleier med fersk gjær.
Gjæringstemperatur og -tid
Gjæring/primærgjæring 10 dager ved 20 ºC
Modning/sekundærgjæring 10 dager ved 20 ºC
Lagring 30 dager ved 4 ºC
Det er et par utfordringer med 20 l Speidel. Det burde ha vært 25 liter kapasitet. Ved 32 liter totalt vannforbruk klarer man akkurat å fylle en en 19 l Cornelius hvis man piner ut restene ved tapping fra Speidelen og gjæringskaret. "Utpining" betyr at man tapper noe grums som man helst ikke vil ha med. Ved koking fordamper det alltid 3 - 4 liter.
Det andre er at meskepumpa går mellom temp.stegene. Det vil si at den mesker under temp.økningen fra 52 63 ºC, så mesker den innprogrammert tid på 63 ºC og mesker så under temp.økningen fra 63 72 ºC, og så videre.
Derfor vet man ikke helt hvilke tider man har mesket i hvilke temparaturer for temp.økningene tar tid. Tok tiden i går. Innprogrammert mesketid er altså 1 t 15 min, men hele meskingen tok godt og vel 2 timer inkl tiden for temp.økningen mellom stegene. altså nesten 1 time lenger mesketid enn planlagt. Så blir utfordringen å "fordele" denne timen i Speidels innprogrammert meskeskjema for å få riktige mesktetider.