Kjøre 15 grader fra starten av og holde den der, kan det være en idé ?Nei, den virker noe omstendelig, men jeg er iofs med på at å unngå stormgjæring kan være fordelaktig. Ønsker du futt i cideren må du jo på beregne deg noe bunnfall da. Neste cideren jeg skal flaske søter jeg med eplejuice og vanlig sukker, og setter flaskene i oppvaskmaskinen på 70° program når riktig karbonering er nådd.
Leste her at det er best med lav temperatur. Stormgjæring av ett eller annet slag får du vel kanskje uansett, men det er snakk om å begrense den, vil tru.Lette etter info om gjæringstemperatur for cidergjær og fant denne. Det siste spørsmålet henger fortsatt fra 2019... Er det noen som kan bekrefte at det er fordelaktig å unngå stormgjæring når man lager cider? Dersom en såpass omstendig fremgangsmåte gir (enda) bedre cider, er det verdt det vil nå jeg si...
(Vel det blir mange runder cider utover høsten, så får prøve litt, bare synd at det blir nok forskjellige eplesammensetninger i alle)
Åssen har du pressa det? Jeg kjenner bare én som lager noe særlig eplesaft, men han bruker et beist av en presse for å kryste safta ut av det kverna eplekjøttet. Da er det ganske tørt det som blir igjen.Da har jeg gjort mitt første forsøk på å presse saft av epler (for å lage cider av den, så klart). Og noe er galt, for utbyttet blei langt under det jeg hadde forventa. Det er i og for seg åpenbart hvor feilen ligger, for etter pressinga er det store biter i avfallet som inneholder masse saft. Så knusinga av eplene har ikke vært god nok.
Jeg har denne kverna: https://www.homebrew.no/utstyr/1632/fruktkvern-7-ltr-fruktkvern Før kverning delte jeg eplene i mindre biter (stort sett i 8 biter, trur jeg). Etter kverning så det slik ut:
Vis vedlegget 58601
Jeg har kverna 35 kg epler nå, og har fått 6 liter saft. Det er bare 1/3 av hva jeg regna med å få.
Åpenbart får dere som lager cider mye mer ut av eplene, ellers ville dere ikke ha drevet med dette. Så hva gjør jeg feil/hva kan jeg gjøre?
Jeg har denne: https://www.homebrew.no/utstyr/1997/fruktpresse-18-literÅssen har du pressa det? Jeg kjenner bare én som lager noe særlig eplesaft, men han bruker et beist av en presse for å kryste safta ut av det kverna eplekjøttet. Da er det ganske tørt det som blir igjen.
Nyttig tips! Har hatt samme problem som Finn.Jeg måtte ha mange flere blokker mellom skrua og eplene enn det som fulgte med kverna for å få presset langt nok.
Det var jo tross alt vesentlig bedre enn det jeg fikk.Pussig. Jeg bruker en liknende kvern, får noe liknende ut av den og får ut ca 1 liter pr 2 kg epler på ca samme pressa. Jeg måtte ha mange flere blokker mellom skrua og eplene enn det som fulgte med kverna for å få presset langt nok.
(Presset 32 kg epler forrige helg og fikk 14 liter juice, hadde forventet litt mer, men ikke krisedårlig)
Er den lille armen der alt som gir deg kraft? Vi brukte en ganske stor sånn for å presse druer, og da hadde vi en to meter lang arm for å få nok kraft. Jeg ser for meg at det skal nokså mye til å presse epler skikkelig, de er jo en del hardere enn druer.Jeg har denne: https://www.homebrew.no/utstyr/1997/fruktpresse-18-liter
Jeg vil tru den er ganske effektiv, og at det ikke er den som er problemet. Jeg brukte i alle fall temmelig mye kraft før jeg ga meg, og den kaka som jeg skulle spa ut etterpå, var rimelig kompakte greier.
Det er jo ikke bare Strømmen som selger disse greiene. Det virker som om de er ganske standard, og at de derfor rimeligvis fungerer greit - om operatøren også gjør det. Så jeg regner rolig med at problemet er meg.
Det jeg ser for meg, er at det var en tabbe å dele opp eplene. Kanskje fungerer kverna sånn at den gradvis gnager i stykker eplene så lenge de ikke er såpass findelte som jeg sørga for at de var? Det var en såpass tråkig jobb at jeg blir veldig lykkelig om det var der feilen lå.
Ja, det er alt, og det sies klart i bruksanvisningen at du ikke skal prøve deg med noe lengre for å få større kraft. Her presses det jo et mindre volum - 18 liter - og det dreier seg vel om vesentlig større volum når du lager vin.Er den lille armen der alt som gir deg kraft? Vi brukte en ganske stor sånn for å presse druer, og da hadde vi en to meter lang arm for å få nok kraft. Jeg ser for meg at det skal nokså mye til å presse epler skikkelig, de er jo en del hardere enn druer.
Yngve; om du fremdeles sjekker forumet: Det der grenser til genialt.Nei, den virker noe omstendelig, men jeg er iofs med på at å unngå stormgjæring kan være fordelaktig. Ønsker du futt i cideren må du jo på beregne deg noe bunnfall da. Neste cideren jeg skal flaske søter jeg med eplejuice og vanlig sukker, og setter flaskene i oppvaskmaskinen på 70° program når riktig karbonering er nådd.
Er det J. K. Rowling som har skrevet den læreboka?Men "læreboka" (http://www.cider.org.uk/frameset.htm) sier 40-70 liter pr. kilo, så uansett ligger jeg godt under normen.
Er det J. K. Rowling som har skrevet den læreboka?
Hei! Jeg presser mellom 500 og 1000 liter årlig, som Erikraude skeiver, ei større presse. Nå bruker jeg en 20tonns jekk fra biltema for å få presset ut mosten.Ja, det er alt, og det sies klart i bruksanvisningen at du ikke skal prøve deg med noe lengre for å få større kraft. Her presses det jo et mindre volum - 18 liter - og det dreier seg vel om vesentlig større volum når du lager vin.
Jeg gjorde et forsøk i dag på å mose restene fra i går bedre med en hjemmelaga morter, og jeg fikk ut et par liter til - hvilket ikke hjelper så mye. Og da prøvde jeg virkelig å dra til det jeg kunne. Etter ei stund ser det ut til at en kommer til et punkt der det ikke hjelper å dra til mer; det kommer ikke mer saft, eller bare helt minimalt. Skal du virkelig knuse eplebiter i pressa, må du antakelig opp i et helt annet trykk. Så løsninga ligger nok i kverninga.
Nå har det jeg fikk i går, stått et døgn med sulfitt og pektolase, og nå tilsetter jeg gjær. Får vel nøye meg med bare et par gram; 5 gram skal rekke til en normal batch. Så tilsetter jeg mer etter hvert. Jeg har en del fine vinterepler igjen i kjelleren, men de skal antakelig få ligge ei stund og modne mer. Og så håper jeg på å få litt mer epler av folk jeg kjenner. Så det blir nok cider.
Aller Anfang ist schwer. Jeg regna med en del svinn i læringsfasen; sånn er det alltid. Etter hvert finner man de lure måtene å gjøre det på, og får noen rutiner som kutter stresset betraktelig.
En kjettersk tanke om det skulle bli i minste laget med ordentlig saft: Drøye med billig butikksaft.
Aj, det var mye smarte greier.Sier igjen: Merkelig. Jeg har en skrupresse som på bildetVis vedlegget 58614 Den tar ca 8kg epler. På bildet har jeg presset nesten ferdig og har lagt på klosser så posen med malte epler er i snaut halve 'tønna'. Pressen er skrudd fast i to stk 2"2" som jeg har spent fast i underlaget. Jeg legger nokså mye trykk på i siste runde, men får vel ut ca 75% før jeg begynner å ta i. Jeg har også en annen presse med jekk. Vis vedlegget 58616
Denne tar 16 kg og jeg får ca samme utbytte (altså 1l pr 2 kg) (og jeg vet ikke om det er noe poeng i å jobbe for mye større utbytte, den juicen som kommer sist smaker stort sett bare søtt og litt fett). Kvernen i bakgrunnen.
Og sånn ser de kvernede eplene ut:
Vis vedlegget 58617