Lørdag (20/6) var det Frihavnsdager i Kristiansand. Havne- og sjøliv i gamle dager og nåtid ble presentert. Som en del av arrangementet ble det servert et øl som var tenkt å skulle smake/lukte/se ut som ølet kanskje gjorde for 3-400 år siden. Ølet ble brygget på Nøgne Ø (25 liter) onsdag, og servert i små smaksprøver lørdag. Gjæringen var fremdeles i gang når det ble servert, smaken var god men spesiell, og kullsyre var særdeles fraværende. Det ble hentet opp av gjæringskaret med ei stor øse, og tømt i plastglass. Utrolig nok fikk vi (jeg stod på standen sammen med Kjetil) mange gode tilbakemeldinger, også en del som mente det burde lages i kommersiell skala. (Det er også levert en belgisk blond på flaske til samme arrangement, men det er jo en helt annen historie, og ikke minst et moderne øl) Noen få tømte ølet ut, og en god del kom for å få påfyll. Det ble bare servert ca 10 cl til hver person i utgangspunktet. Antatt alkoholprosent på 5-6 gjorde at noen (sjåfører) tømte ut noe, men det var en del som spurte om jeg ikke trodde det ville gå greit å drikke opp alt, og så kjøre bil to-tre timer senere. For min egen del så synes jeg det var et godt øl, men med dagens smakssans, så foretrekker jeg noe annet. I små mengder derimot... Ølet var forresten gjørmefarget, med en god dose gjær som la seg i bunnen av glasset, og noen var så heldige å få litt rester av humle, gran eller einer i tillegg.
Så til det som gjør at innlegget forsvarer en plass i dette delforumet. Det ble brygget en ny batch mens vi serverte ølet og snakket om øl og historie til de frammøtte. Røykmalt fra Stjørdalen, en malttype til (som jeg overhodet ikke klarer å huske hva var akkurat nå), vann fra Kristiansand, noen år gammel Columbus humle, friske granskudd og en god del einer, samt WLP 007 ble ingrediensene. Det ble mesket inn på ca 62-64 grader, kokt i 1,5 time med humle og granskudd, og så tappet i gjæringskar. Ingen skylling, ingen kjøling. Skikkelig primitivt. Egentlig var tanken å bare tømme det ut, bryggingen var helst gjort for publikum. Men så hadde jo Kjetil med en flaske med gjær, så jeg tenkte jeg kunne ta med det hele hjem. Jeg har aldri drevet med hjemmebrygging selv, ihvertfall ikke i min regi, så forholdene hos meg er heller ikke tilrettelagt for brygging/gjæring. Kjølingen bestod derfor i en natt ved kjellertemp, før gjæren ble tømt i tidlig søndag formiddag. Satte på en ovn i rommet, slik at tempen steg til ca 18 grader. I 20-tiden søndag kveld var det fremdeles ikke tegn til liv, men jeg tok en tur ned i kjelleren litt før 24. Da stod lokket på dunken ca 10 cm over kanten på gjærspannet, og det var litt mer fuktig enn ønskelig på gulvet. Fikk flyttet karet over i en stor murerbøtte, og trykket på plass lokket. Mandag morgen lå det ihvertfall to-tre liter i bunnen av murerbøtta. Godlukt i hele kjelleren
Som sagt, så har jeg ikke drevet med brygging hjemme hos meg, og siden utgangspunktet var som det var, så har jeg heller ikke tenkt å gjøre noe særlig for å sikre meg at resultatet blir bra. Rett og slett la det stå til. Noen tips om når jeg bør forsøke å flaske? NØ tilsatte en del sukker til det opprinnelige ølet, da gjæringen stoppet helt opp rimelig kjapt. Det har ikke jeg tenkt å gjøre.
Andre tanker, ideer eller spørsmål?
Så til det som gjør at innlegget forsvarer en plass i dette delforumet. Det ble brygget en ny batch mens vi serverte ølet og snakket om øl og historie til de frammøtte. Røykmalt fra Stjørdalen, en malttype til (som jeg overhodet ikke klarer å huske hva var akkurat nå), vann fra Kristiansand, noen år gammel Columbus humle, friske granskudd og en god del einer, samt WLP 007 ble ingrediensene. Det ble mesket inn på ca 62-64 grader, kokt i 1,5 time med humle og granskudd, og så tappet i gjæringskar. Ingen skylling, ingen kjøling. Skikkelig primitivt. Egentlig var tanken å bare tømme det ut, bryggingen var helst gjort for publikum. Men så hadde jo Kjetil med en flaske med gjær, så jeg tenkte jeg kunne ta med det hele hjem. Jeg har aldri drevet med hjemmebrygging selv, ihvertfall ikke i min regi, så forholdene hos meg er heller ikke tilrettelagt for brygging/gjæring. Kjølingen bestod derfor i en natt ved kjellertemp, før gjæren ble tømt i tidlig søndag formiddag. Satte på en ovn i rommet, slik at tempen steg til ca 18 grader. I 20-tiden søndag kveld var det fremdeles ikke tegn til liv, men jeg tok en tur ned i kjelleren litt før 24. Da stod lokket på dunken ca 10 cm over kanten på gjærspannet, og det var litt mer fuktig enn ønskelig på gulvet. Fikk flyttet karet over i en stor murerbøtte, og trykket på plass lokket. Mandag morgen lå det ihvertfall to-tre liter i bunnen av murerbøtta. Godlukt i hele kjelleren
Som sagt, så har jeg ikke drevet med brygging hjemme hos meg, og siden utgangspunktet var som det var, så har jeg heller ikke tenkt å gjøre noe særlig for å sikre meg at resultatet blir bra. Rett og slett la det stå til. Noen tips om når jeg bør forsøke å flaske? NØ tilsatte en del sukker til det opprinnelige ølet, da gjæringen stoppet helt opp rimelig kjapt. Det har ikke jeg tenkt å gjøre.
Andre tanker, ideer eller spørsmål?