Sverre S
Norbrygg-medlem
Så kom det som vel ikke kan kalles noe annet enn en tabbe. Det ble handlet inn feil gjær- og det oppdaget vi ikke før bøttene var satt i gjæringskammeret.. kan man få noen kvalifiserte gjetninger på hvordan dette kan gå?
Planen var å lage en kaffeporter, eller i alle fall noe i den retningen. Fant en oppskrift fra US som jeg regnet om til europeiske enheter. 15 kg pale malt, 1,2 kg munich, 0,6kg black patent, 0,6kg sjokolademalt og 1,2 kg caramel skulle med vår (litt lave) effektivitet gi en OG på ca 1.075 i 45ltr batch. 1 time på 68 grader, skyll til kokevolum med 70 graders vann. Resultatet var spot on, 1.075.
Humle: 150g Northern brewer 10%aa, 60 min fulgt av 160g cascade 7%aa, 15 min. Skal teoretisk gi ca 76 IBU.
Gjær: her skjedde feilen. Hadde planlagt med å bruke en tørrgjærsparallell til
Wyeast am. ale 1056, men endte opp med saflager w-34/70. Det er brukt korrekt mengde gjær og korrekt temperatur på vørter i forhold til saflager.
Originaloppskriften har estimert FG til 1.019. Gir vel en ABV på ca 7,3. Hadde tenkt til å tilsette kokt og avkjølt kaffe ved flasking.
Mine spørsmål er:
1. Hva tror dere FG blir med w34/70 stående på 14,5 grader?
2. Hva tror dere resultatet kan ligne på?
3. Godt øl er så mangt. Men tror dere jeg kan ha forhåpninger om at sluttresultatet kan falle i smak hos noen?
Noen som har kvalifiserte gjetninger?
Planen var å lage en kaffeporter, eller i alle fall noe i den retningen. Fant en oppskrift fra US som jeg regnet om til europeiske enheter. 15 kg pale malt, 1,2 kg munich, 0,6kg black patent, 0,6kg sjokolademalt og 1,2 kg caramel skulle med vår (litt lave) effektivitet gi en OG på ca 1.075 i 45ltr batch. 1 time på 68 grader, skyll til kokevolum med 70 graders vann. Resultatet var spot on, 1.075.
Humle: 150g Northern brewer 10%aa, 60 min fulgt av 160g cascade 7%aa, 15 min. Skal teoretisk gi ca 76 IBU.
Gjær: her skjedde feilen. Hadde planlagt med å bruke en tørrgjærsparallell til
Wyeast am. ale 1056, men endte opp med saflager w-34/70. Det er brukt korrekt mengde gjær og korrekt temperatur på vørter i forhold til saflager.
Originaloppskriften har estimert FG til 1.019. Gir vel en ABV på ca 7,3. Hadde tenkt til å tilsette kokt og avkjølt kaffe ved flasking.
Mine spørsmål er:
1. Hva tror dere FG blir med w34/70 stående på 14,5 grader?
2. Hva tror dere resultatet kan ligne på?
3. Godt øl er så mangt. Men tror dere jeg kan ha forhåpninger om at sluttresultatet kan falle i smak hos noen?
Noen som har kvalifiserte gjetninger?