MonoBryggeriet
Norbrygg-medlem
Så var en ny bryggedag gjennomført. Jeg hadde fått en mistanke om at speidelen min ikke viste riktig temperatur. Så i går lånte jeg et steketermometer fra naboen. Og ganske riktig, mens mitt og naboens steketermometer var samstemte, viste speidelen ganske konsekvent ca.2 grader høyere. Dette kan jo forklare noen av problemene jeg har hatt... Utrustet med denne kunnskapen gjøv jeg løs på nytt brygg, som for annen gang på rad gikk mer eller mindre etter plan (de 4 før dette gjorde ikke!). Legger ut bryggeloggen, og negative tilbakemeldinger mottas med takk!
BLOND ALE - BM20 med kort maltrør
OG 1053
IBU 17
EBC 7
ABV 4
Kl. 0930 Tilsetter vannjustering til 12,5L vann på temp 2-3 grader under innmesk, og begynner å tilsette malt
Kl. 0935 Traff innmesk på 53-54 grader (55 på speidel justert for feilvisning), steg=20min
Kl. 0945 Tar vørt til måling av PH, nedkjølt viser denne PH=5.3. Spot on!
Kl. 0955 Øker til steg 2 65 grader (67 på speidel, justert for feilvisning)
Kl. 1000 Starter steg 2 45 min (Oppvarming tok 6 min)
Kl. 1010 Tar ut prøve for måling av SG og ny PH prøve. SG=1032, PH=5.2 (vipper mellom 5.2 og 5.3, men lander på 5.2)
Kl. 1030 Tar Jodprøve og måler SG på ny. Jod= Brun SG=1040
Kl. 1045 Øker til steg 3 (15min) på 72 grader (74 på speidel)
Kl. 1050 Tar ny Jod prøve. Jod=Brun
Kl. 1100 Øker til utmesk 76 grader (78 på speidel) og lar stå i 10 min
Kl. 1110 Tar prøve til måling av SG før Skylling SG=1046
Kl. 1120 Batchsparge ca.75-80 grader - 1L om gangen, Totalt 5,7L (måtte vente 5 min på skyllevannet)
Kl. 1140 Tar prøve til måling av BG. Tilsetter vannjustering for meskevann (ikke laktol) og øker til kok.
BG=1040 (target 1037), tilsetter 1 L vann for å kompensere litt.
Kl. 1200 Begynner å koke.
Følger tilsetningsplan for humle, gjærnæring og protafloc
Kl. 1300 Kok ferdig, starter kjøling
Kl. 1315 Avslutter kjøling ved ca.20grader. Fjerner kjølespiral og har lokk på kjele. Nå skal protafloc jobbe i 45 til 60min.
Koker silikonslange og humlepose til tapping til gjæringskar i 15min
Fyller gjæringskar med Starsan, har i gjærlås og stein/slange til oksygenering
Måler OG=1043. Target=1043
Måler PH=5,3
Kl. 1400 Overfører til gjæringskar og setter til kjøling i gjæringsskap på 17 grader sammen med slurry før pitch.
Totalt 12,5L med vørter
Effektivitet 84,4%
Kl. 1500 Alt er vasket, tørket og satt på plass.
Kl. 1730 Vørteren blir tilsatt oksygen, og gjær pitchet ved 17 grader. Ca.100mil (0,8L) gjærceller høstes fra starteren.
BLOND ALE - BM20 med kort maltrør
OG 1053
IBU 17
EBC 7
ABV 4
Kl. 0930 Tilsetter vannjustering til 12,5L vann på temp 2-3 grader under innmesk, og begynner å tilsette malt
Kl. 0935 Traff innmesk på 53-54 grader (55 på speidel justert for feilvisning), steg=20min
Kl. 0945 Tar vørt til måling av PH, nedkjølt viser denne PH=5.3. Spot on!
Kl. 0955 Øker til steg 2 65 grader (67 på speidel, justert for feilvisning)
Kl. 1000 Starter steg 2 45 min (Oppvarming tok 6 min)
Kl. 1010 Tar ut prøve for måling av SG og ny PH prøve. SG=1032, PH=5.2 (vipper mellom 5.2 og 5.3, men lander på 5.2)
Kl. 1030 Tar Jodprøve og måler SG på ny. Jod= Brun SG=1040
Kl. 1045 Øker til steg 3 (15min) på 72 grader (74 på speidel)
Kl. 1050 Tar ny Jod prøve. Jod=Brun
Kl. 1100 Øker til utmesk 76 grader (78 på speidel) og lar stå i 10 min
Kl. 1110 Tar prøve til måling av SG før Skylling SG=1046
Kl. 1120 Batchsparge ca.75-80 grader - 1L om gangen, Totalt 5,7L (måtte vente 5 min på skyllevannet)
Kl. 1140 Tar prøve til måling av BG. Tilsetter vannjustering for meskevann (ikke laktol) og øker til kok.
BG=1040 (target 1037), tilsetter 1 L vann for å kompensere litt.
Kl. 1200 Begynner å koke.
Følger tilsetningsplan for humle, gjærnæring og protafloc
Kl. 1300 Kok ferdig, starter kjøling
Kl. 1315 Avslutter kjøling ved ca.20grader. Fjerner kjølespiral og har lokk på kjele. Nå skal protafloc jobbe i 45 til 60min.
Koker silikonslange og humlepose til tapping til gjæringskar i 15min
Fyller gjæringskar med Starsan, har i gjærlås og stein/slange til oksygenering
Måler OG=1043. Target=1043
Måler PH=5,3
Kl. 1400 Overfører til gjæringskar og setter til kjøling i gjæringsskap på 17 grader sammen med slurry før pitch.
Totalt 12,5L med vørter
Effektivitet 84,4%
Kl. 1500 Alt er vasket, tørket og satt på plass.
Kl. 1730 Vørteren blir tilsatt oksygen, og gjær pitchet ved 17 grader. Ca.100mil (0,8L) gjærceller høstes fra starteren.