Bruk av Sterkrens

Gahr

Norbrygg-medlem
Ved bruk av Sterkrens, er det viktig å overholde skoleregelen om at "syre i vann går an", og passe på at man heller Sterkrensen i vannet  (og ikke omvendt) når man skal lage vann/Sterkrens-blanding til desinfisering? Jeg tenker f.eks. på ved vasking av gjæringsdunker.
 
Har ikke merket noe om jeg gjør det den ene eller andre veien, jeg har f.. ikke hatt det i tankene.
Derimot med svovelsyre, maursyre, etc er jeg nøye, det er mye sterkere syrer og mye større mengder, fosforsyre og sitronsyre og eddik greier neppe å etse bort fingrene din som maursyra gjøt.
MEN DET ER LOV Å VÆRE FORSIKTIG.
 
Måtte jo prøve, så fylte ett shotteglass med sterkrens å fyllte på med litt vann........ Ingen reaksjon.
Tengte så att kanskje det ville gi noe mer efekt med en sterkere forskjell på PHen, fylte så på med litt stoutrens, DA var det heller ikke noe reaksjon.
Føler det bare er juks og bedrag det uttrykket :cheeky:

Slike ting må jo bare prøves, eller er det bare meg ::)
 
Steinarja skrev:
Måtte jo prøve, så fylte ett shotteglass med sterkrens å fyllte på med litt vann........ Ingen reaksjon.
Tengte så att kanskje det ville gi noe mer efekt med en sterkere forskjell på PHen, fylte så på med litt stoutrens, DA var det heller ikke noe reaksjon.
Føler det bare er juks og bedrag det uttrykket :cheeky:

Slike ting må jo bare prøves, eller er det bare meg ::)

Neida, det er ikke bare deg, det er oss forskere  :)
Jeg er nesten fri for sterkrens, tenkte jeg skulle sitte med figeren i sterkrens mens jeg tok meg en halvliter, tviler på at jeg mister den.

MEN, ikke forsk sånn på svovelsyre.
 
Flott at noen ofrer seg for "vitenskapen".  :biersmile: Men vær så snille ikke å smitte dere med alvorlige sykdommer for å teste kjerringråd osv.! Jeg hadde en mistanke om svret, siden det ikke står noen advarsler på flaskene, men som Oddvar sier, er det lov å være forsiktig. Takker for svar.
 
Tror ikke det er er behov for mer forskning omkring blanding av sterke syrer og vann. Sterkrens er ifølge Petit agentur 85 % fosforsyre. Det er etsende og skal behandles med forsiktighet. Det er riktignok ikke noen oksiderende syre slik som svovelsyre, men løser jo opp både fett og proteiner. Selv om det tar litt tid før hele fingeren er borte.....

Ved utblanding med vann frigjøres det varme. Dette er vel ikke noe stort problem siden man har et stort overskudd av (kaldt) vann når syra tilsettes. Utblandingen bør derimot ikke skje i en lukket flaske e.l.

Nøytralisert syre blir forøvrig ikke til vann, slik det blir påstått av Petit, men fosfat. Som forøvrig er ufarlig og uten smak eller lukt.
Når det gjelder rensemiddel som inneholder fosforsyre i kombinasjon med dodecyl sulfonsyre, ville jeg skylt med vann etter bruk for å ikke å få oppvaskskum på ølet...
#arald
 
Apropos sterkrens: jeg vasket min Erlendmeyerkolbe med sterkrens, ca 1 ts på full kolbe. Helte ut væsken, og helte i gjærstarter. Resultatet var fullstendig død gjør, ikke så mye som et enkelt plopp. Mistenker at årsaken er for surt miljø for gjæren - så min konklusjonen er : skyll gjerne en gang med vann før man tilsetter brygg. Uttynnet fosfatsyre (ph 1-2), selv i dråper ser ut til å gjøre det vanskelig for gjæren..
 
Ølet jeg brygget i går (vasking med Sterkrens uten skylling) har tydeligvis ikke lidd noen nød... Full gallopp i dunken.
 
Kanskje 1 teskje sterkrens på en kolbe er litt mye? Mener å huske at det var et lokk eller to på en hel dunk på 10-20 liter, så det kan jo ha litt med saken å gjøre. Men nå vet jeg ikke hvor mye syre gjær tåler, akkurat som Gahr sier så kan gjær syrevaskes, så...
 
magnesax skrev:
hm.. pokker, da lurer jeg på hvorfor gjæren daua. brukte du sterkrens til starter kolben også?

Jeg bruker ikke sterkrens i kolben. Det er ikke nødvendig. Jeg koker startervørteren i den, og det tar hånd om eventuelle bakterier. Hvor lenge ventet du før du konstaterte at gjæren var død?
 
magnesax skrev:
Apropos sterkrens: jeg vasket min Erlendmeyerkolbe med sterkrens, ca 1 ts på full kolbe. Helte ut væsken, og helte i gjærstarter. Resultatet var fullstendig død gjør, ikke så mye som et enkelt plopp. Mistenker at årsaken er for surt miljø for gjæren - så min konklusjonen er : skyll gjerne en gang med vann før man tilsetter brygg. Uttynnet fosfatsyre (pH 1-2), selv i dråper ser ut til å gjøre det vanskelig for gjæren..
Nei, gjæren leer ikke på et øyelokk av fosforsyre! Surt miljø dreper bakterier, ikke gjærceller. Det finnes oppskrifter, også her på forumet, om hvordan man vasker gjær i fosforsyre for å fjerne kontamineringer før man bruker gjæren om igjen. Det er nok andre ting som har knekt gjærcellene dine, temperatur f.eks eller at gjærpakka var dårlig i utgangspunktet.
 
hm.. ok. det er jo forsåvidt godt å vite. starteren har stått i 24 timer, og det bobler overhodet ikke. pakken var stemplet februar - men jeg har laget startere før med pakker som var 2-3 måneder uten at jeg måtte vente så lenge.. det var en såkalt "smack pack", så den blåste seg opp, og demonstrerte at den levde før jeg puttet den i vørteren også..

vørteren var nok rundt 25 grader når jeg tilsatte gjær, og det har vært nesten 25 grader i rommet, så det burde jo være optimale forhold. merkelige greier.. lar den stå et døgn til for å se om noe skjer..
 
Eduard skrev:
Men nå vet jeg ikke hvor mye syre gjær tåler, akkurat som Gahr sier så kan gjær syrevaskes, så...

Gjær skal tåle ned til et sted rundt pH 2, noe som er en del under mange av bakteriene man helst vil ta livet av.
 
magnesax skrev:
hm.. ok. det er jo forsåvidt godt å vite. starteren har stått i 24 timer, og det bobler overhodet ikke. pakken var stemplet februar - men jeg har laget startere før med pakker som var 2-3 måneder uten at jeg måtte vente så lenge.. det var en såkalt "smack pack", så den blåste seg opp, og demonstrerte at den levde før jeg puttet den i vørteren også..

vørteren var nok rundt 25 grader når jeg tilsatte gjær, og det har vært nesten 25 grader i rommet, så det burde jo være optimale forhold. merkelige greier.. lar den stå et døgn til for å se om noe skjer..
Du bør nok vente en uke før du begraver gjæren, hvis du ikke tar deg tid og råd til ny gjær, egen erfaring at gjær kan være ustabil og lite forutsigbar.
 
ja, det har dere rett i. idag (ca 2 døgn etter start) begynner kullsyra å vise seg, selv om det fremdeles går tregt. men da er det håp!
 
Harald skrev:
Når det gjelder rensemiddel som inneholder fosforsyre i kombinasjon med dodecyl sulfonsyre, ville jeg skylt med vann etter bruk for å ikke å få oppvaskskum på ølet...
#arald

Har du erfaring med oppvaskskum på ølet? Hvis ikke, synes jeg du bør skaffe empiriske data før du skremmer lettpåvirkelige sjeler til å gjøre noe dumt, som f.eks. å skylle bort StarSan :)
 
Tilbake
Topp