Noen som har erfaringer med å tilsette gjær i et ferdig øl som ikke blei tørt nok?
Hvilken gjær bør jeg bruke? Noen som har prøvd noe som ikke funka, som kan la meg lære av deres feil (så jeg slipper å gjøre dem sjøl..)
Mer bakgrunn for den som er interessert:
Jeg har et mini-brygg stående der eneste tilsatte gjær kommer fra en økologisk fiken. Før jeg økte volumet fra ~1.5 til 4.5 liter (etter ca 3 måneder med gjæring) tappet jeg av en testflaske og karbonerte. Denne smakte godt, så jeg fortsatte med prosessen, men ølen kunne godt ha vært noe tørrere, noe som etter det jeg har skjønt ikke er uventet fra villgjær. Nå kommer den til å bli stående ca 9 måneder til før jeg smaker igjen, men hvis jeg har samme inntrykk da, er det noe jeg kan gjøre for å tørre den ut?
Jeg regner med at det å bare tilsette gjær vil funke dårlig, siden det antagelig er lav pH og moderat alkohol (kan forvente typisk pilsnerstyrke).
Brett kan selvfølgelig gjøre jobben, men jeg er litt interessert i å bevare denne kulturen så rein som mulig (i denne omgang), så jeg har lyst til å helst bruke en nøytral gjær.
Foreløpig er planen min å bare ta en gjær med høy oppgitt utgjæring, sette en liten starter med godt med gjærnæring, og så pitche når denne er i full aktivitet.
Prøvd å søke litt hos Wyeast og Whitelabs sine søkemotorer og forsøkt å kombinere "high attenuation" med "low flocculation", men det er litt lite overlap (for Sacch.) Er det kanskje viktigere med lav flokkulering, begynte jeg å tenke på nå, for å unngå at det bare detter ut og gir opp? Og at jeg ikke behøver spesielt høy utgjæringsgrad for å få det bra..?
Kunne jeg brukt en diasticus?
Hvilken gjær bør jeg bruke? Noen som har prøvd noe som ikke funka, som kan la meg lære av deres feil (så jeg slipper å gjøre dem sjøl..)
Mer bakgrunn for den som er interessert:
Jeg har et mini-brygg stående der eneste tilsatte gjær kommer fra en økologisk fiken. Før jeg økte volumet fra ~1.5 til 4.5 liter (etter ca 3 måneder med gjæring) tappet jeg av en testflaske og karbonerte. Denne smakte godt, så jeg fortsatte med prosessen, men ølen kunne godt ha vært noe tørrere, noe som etter det jeg har skjønt ikke er uventet fra villgjær. Nå kommer den til å bli stående ca 9 måneder til før jeg smaker igjen, men hvis jeg har samme inntrykk da, er det noe jeg kan gjøre for å tørre den ut?
Jeg regner med at det å bare tilsette gjær vil funke dårlig, siden det antagelig er lav pH og moderat alkohol (kan forvente typisk pilsnerstyrke).
Brett kan selvfølgelig gjøre jobben, men jeg er litt interessert i å bevare denne kulturen så rein som mulig (i denne omgang), så jeg har lyst til å helst bruke en nøytral gjær.
Foreløpig er planen min å bare ta en gjær med høy oppgitt utgjæring, sette en liten starter med godt med gjærnæring, og så pitche når denne er i full aktivitet.
Prøvd å søke litt hos Wyeast og Whitelabs sine søkemotorer og forsøkt å kombinere "high attenuation" med "low flocculation", men det er litt lite overlap (for Sacch.) Er det kanskje viktigere med lav flokkulering, begynte jeg å tenke på nå, for å unngå at det bare detter ut og gir opp? Og at jeg ikke behøver spesielt høy utgjæringsgrad for å få det bra..?
Kunne jeg brukt en diasticus?