Jeg handlet med ei gammel pakke Wyeast American lager bare for moro skyld. Den kostet hele 19 kroner, og jeg tenkte at jeg sikkert kunne steppe den opp et par ganger og bruke den i et lagerbrygg når temperaturen i kjelleren kryper ned mot akseptabelt nivå. Jeg begynte med mrmalty og fant ut at jeg kunne gjære ut 0,7 liter med starter med denne pakken (10 prosent viabilitet). Denne stod i romtemperatur ei ukes tid og det luktet ikke noe særlig godt av den. Derfor tenkte jeg at dette sikkert ikke var noe å satse på, så den ble satt i kjøleskapet og har stått der i snaue tre uker.
Nå har den vonde lukta blitt og det lukter bare god gjær og dovent øl. Derfor tror jeg at det jeg kjente av vond lukt sikkert bare var noe som kom av at lagerstarteren hadde stått i romtemperatur.
Jeg har nå lyst til å dyrke videre på denne gjæren, men jeg har helt klart mistet tellingen på hvor mange gjærceller som er igjen i denne flaska per dags dato. Vi det eksempelvis være nok å sette en starter på det som er i flaska, eller bør den en ny runde med eksempelvis halvannen liter før jeg til slutt setter en så stor starter som jeg trenger.
Jeg brygger både 9 og 25 liters batcher, så dersom det kan være lettere å gå via en 9 liters batch så kan gjerne gjøre det, men det må sikkert uansett innom en starter til.
Nå har den vonde lukta blitt og det lukter bare god gjær og dovent øl. Derfor tror jeg at det jeg kjente av vond lukt sikkert bare var noe som kom av at lagerstarteren hadde stått i romtemperatur.
Jeg har nå lyst til å dyrke videre på denne gjæren, men jeg har helt klart mistet tellingen på hvor mange gjærceller som er igjen i denne flaska per dags dato. Vi det eksempelvis være nok å sette en starter på det som er i flaska, eller bør den en ny runde med eksempelvis halvannen liter før jeg til slutt setter en så stor starter som jeg trenger.
Jeg brygger både 9 og 25 liters batcher, så dersom det kan være lettere å gå via en 9 liters batch så kan gjerne gjøre det, men det må sikkert uansett innom en starter til.