Arkeologisk Museum Stavanger (AmS), som nå er en del av Universitetet i Stavanger, skal til høsten ha en utstilling som heter Gullkorn, en kombinert kunst- og arkeologisk betont utstilling om kornets betydning i nordisk oldtid. Korn til ølbrygging er en naturlig del av dette temaet. I denne forbindelse vil museet ha en eller flere temakvelder (sannsynligvis i månedsskiftet januar / februar 2013) med Nordisk ølbrygging som tema. Vi føler oss litt beæret over at hjemmebryggermiljøet i Rogaland er bedt om å bidra til dette, og undertegnede har hatt et møte og mailkontakt med AmS om saken.
Konklusjonen er at ALLE INTERESSERTE ALL-GRAIN HJEMMMEBRYGGERE I ROGALAND (ja, eventuelle spesielt interesserte utenfor fylkets grenser også) INVITERES TIL Å DELTA I EN UFORMELL BRYGGEKONKURRANSE (vinneren kåres som «publikums favoritt»). Vinneren får en premie fra det spennende utvalget i AmS museumsbutikk. UiS / AmS vil i etterkant utbetale honorar etter skattetrekk til alle deltakerne som tilsvarer nettoutgiftene til råvarer for den mengden øl som dere serverer på temakvelden(e). Kr 25 pr. liter øl kan kanskje være veiledende? Antall deltakere og mengde øl er en av faktorene som vil avgjøre om det blir en eller flere temakvelder. Arrangementet er godkjent av Skjenkekontrollen. Deltakende hjemmebryggere har gratis adgang til arrangementet, og vil få anledning til å fortelle om ingrediensene i sitt brygg.
Når dette kunngjøres så tidlig, er det både for å få forhåndstilsagn om deltakelse fra seriøst interesserte hjemmebryggere, og fordi NÅ (begynnelsen av juni) er det rette tidspunktet for å sanke friske urter / planter til bryggingen, senere på sommeren kan det være for sent i.f.h.t. god kvalitet for flere av disse. (Urtene kan evt. dypfryses hvis dere vil brygge utpå høsten). De mer makelig anlagte kan selvfølgelig kjøpe ferdigtørkede urter, uten tidsfrist.
Veiledende regler for konkurransen:
1. Hver brygger eller hvert bryggelag må gi forhåndstilsagn (intensjonsavtale) til undertegnede innen 15. juni om å delta med ett eller to øl. (Om ølet blir infisert / spolert er det lov å trekke seg.) Bryggingen kan foregå når dere vil, men ølet må være erklært drikkeklart innen 20. januar 2013.
2. Ølet skal være brygget på ett eller flere nordiske kornslag, det vil si bygg, hvete, havre, spelt og rug. Ris og mais er ikke tillatt.
3. Ølet skal være smakssatt med ett eller flere urte- / planteslag som finnes i nordisk natur, og som har blitt brukt (eller kan ha blitt brukt) i fordums tiders ølbrygging i Norden. Dette åpner for kreativitet og variasjon, blant aktuelle ingredienser nevnes i fleng: Pors, ryllik, lyng, blæretang, bjørkeblader, bjørkesevje, granskudd, furuskudd, kvann, malurt, bjørnebærblader, bringebærblader, brennenesle, einerkvister / einerbær, engsyre, groblad / smalkjempe, hylleblomst, kjerringrokk, rødkløverblomst, salvie, vill timian m. fl.. Vær sikker på at ingen urter brukes i mengder som kan være helsefarlige! Ville bær kan også brukes som smaks- og fargetilsetning, men ikke i slike mengder at resultatet blir mer bærvin enn øl (ville bringebær, bjørnebær, rognebær, tyttebær, krekling, blåbær, blokkebær / mikkelsbær, hyllebær, nyper etc.). Norsk honning kan også benyttes, men ikke i slik mengde at det blir mer mjød enn øl.
4. Humle er tillatt, men da som supplement til, og ikke erstatning for, andre urter. Det oppfordres primært til bruk av europeiske humlevarianter (inkl. villhumle).
5. Gjærtype etter fritt valg. Konkurransen er ikke inndelt i «klasser».
6. Deltakerne har selv ansvar for transporten av øl til arrangementet. Der blir ingen forhåndsbedømming vi stoler på at dere brygger drikkbart øl!
Jeg oppfordrer alle til medlemskap i Norbrygg, men det er ikke et vilkår for deltakelse. Vennligst gjør andre hjemmebryggere du kjenner oppmerksom på dette.
For dem som vil kjøpe ferdigtørka urter, er denne netthandelen et tips (der finnes helt sikkert flere aktuelle netthandler): http://www.pharmax.no/urter.php . Merk at netthandlene også har urter fra middelhavsområdet eller enda mer eksotiske områder, disse er uaktuelle for bruk i denne konkurransen.
Deltakerne bes altså gi forhåndstilsagn om brygging til meg [email protected] innen 15. juni enhver bør kunne delta med minst 10 liter øl, men hvis deltakelsen blir så stor som jeg håper, er det heller ikke nødvendig med noe særlig mer enn 10 liter på hver. Dere vil få tilbakemelding etter fristen om hvor mange som har gitt forhåndstilsagn.
God urtesanking og brygging! :brygging:
Mvh
Sigmund Melberg
Konklusjonen er at ALLE INTERESSERTE ALL-GRAIN HJEMMMEBRYGGERE I ROGALAND (ja, eventuelle spesielt interesserte utenfor fylkets grenser også) INVITERES TIL Å DELTA I EN UFORMELL BRYGGEKONKURRANSE (vinneren kåres som «publikums favoritt»). Vinneren får en premie fra det spennende utvalget i AmS museumsbutikk. UiS / AmS vil i etterkant utbetale honorar etter skattetrekk til alle deltakerne som tilsvarer nettoutgiftene til råvarer for den mengden øl som dere serverer på temakvelden(e). Kr 25 pr. liter øl kan kanskje være veiledende? Antall deltakere og mengde øl er en av faktorene som vil avgjøre om det blir en eller flere temakvelder. Arrangementet er godkjent av Skjenkekontrollen. Deltakende hjemmebryggere har gratis adgang til arrangementet, og vil få anledning til å fortelle om ingrediensene i sitt brygg.
Når dette kunngjøres så tidlig, er det både for å få forhåndstilsagn om deltakelse fra seriøst interesserte hjemmebryggere, og fordi NÅ (begynnelsen av juni) er det rette tidspunktet for å sanke friske urter / planter til bryggingen, senere på sommeren kan det være for sent i.f.h.t. god kvalitet for flere av disse. (Urtene kan evt. dypfryses hvis dere vil brygge utpå høsten). De mer makelig anlagte kan selvfølgelig kjøpe ferdigtørkede urter, uten tidsfrist.
Veiledende regler for konkurransen:
1. Hver brygger eller hvert bryggelag må gi forhåndstilsagn (intensjonsavtale) til undertegnede innen 15. juni om å delta med ett eller to øl. (Om ølet blir infisert / spolert er det lov å trekke seg.) Bryggingen kan foregå når dere vil, men ølet må være erklært drikkeklart innen 20. januar 2013.
2. Ølet skal være brygget på ett eller flere nordiske kornslag, det vil si bygg, hvete, havre, spelt og rug. Ris og mais er ikke tillatt.
3. Ølet skal være smakssatt med ett eller flere urte- / planteslag som finnes i nordisk natur, og som har blitt brukt (eller kan ha blitt brukt) i fordums tiders ølbrygging i Norden. Dette åpner for kreativitet og variasjon, blant aktuelle ingredienser nevnes i fleng: Pors, ryllik, lyng, blæretang, bjørkeblader, bjørkesevje, granskudd, furuskudd, kvann, malurt, bjørnebærblader, bringebærblader, brennenesle, einerkvister / einerbær, engsyre, groblad / smalkjempe, hylleblomst, kjerringrokk, rødkløverblomst, salvie, vill timian m. fl.. Vær sikker på at ingen urter brukes i mengder som kan være helsefarlige! Ville bær kan også brukes som smaks- og fargetilsetning, men ikke i slike mengder at resultatet blir mer bærvin enn øl (ville bringebær, bjørnebær, rognebær, tyttebær, krekling, blåbær, blokkebær / mikkelsbær, hyllebær, nyper etc.). Norsk honning kan også benyttes, men ikke i slik mengde at det blir mer mjød enn øl.
4. Humle er tillatt, men da som supplement til, og ikke erstatning for, andre urter. Det oppfordres primært til bruk av europeiske humlevarianter (inkl. villhumle).
5. Gjærtype etter fritt valg. Konkurransen er ikke inndelt i «klasser».
6. Deltakerne har selv ansvar for transporten av øl til arrangementet. Der blir ingen forhåndsbedømming vi stoler på at dere brygger drikkbart øl!
Jeg oppfordrer alle til medlemskap i Norbrygg, men det er ikke et vilkår for deltakelse. Vennligst gjør andre hjemmebryggere du kjenner oppmerksom på dette.
For dem som vil kjøpe ferdigtørka urter, er denne netthandelen et tips (der finnes helt sikkert flere aktuelle netthandler): http://www.pharmax.no/urter.php . Merk at netthandlene også har urter fra middelhavsområdet eller enda mer eksotiske områder, disse er uaktuelle for bruk i denne konkurransen.
Deltakerne bes altså gi forhåndstilsagn om brygging til meg [email protected] innen 15. juni enhver bør kunne delta med minst 10 liter øl, men hvis deltakelsen blir så stor som jeg håper, er det heller ikke nødvendig med noe særlig mer enn 10 liter på hver. Dere vil få tilbakemelding etter fristen om hvor mange som har gitt forhåndstilsagn.
God urtesanking og brygging! :brygging:
Mvh
Sigmund Melberg