Hallstein
Norbrygg-medlem
Hei !
Brygget en ... vel... Øl som skulle bli IPA, men som ble en heftig Pale Ale istedet (Hadde fått 65% effektivitet før, men fikk 80% nå...) med OG (30 liter vørter) på 1.067. FG ble 1.012, så ølet har altså en ganske heftig alkoholprosent på 7.2%...
Jeg hadde beregnet 25 Liter med IPA på 7,5-8%...
Vi gjæret den med Safale-05 på kjellerstue-temperatur... Altså ca. rundt 20 grader. (temperaturmåleren på gjæringskaret var oppi 22-23 grader på det VÆRSTE.
Det gjæret ganske heftig, og jeg fikk tett gjærlås og vørterskum utover gjæringstanken etter en drøy dag. (ikke så rart kanskje, da jeg kun hadde 8-10cm med headspace...) Dette renset jeg etter alle kunstens regler bort, og jeg er 99% sikker på at jeg ikke fikk noen infeksjoner. Jeg hadde brukt Star-San i gjærlåsen forresten.
Jeg flasket den for akkurat 2 uker siden, og tok en smakeprøve for ett par dager siden, men reagerte på en merkbar alkoholsmak, men ikke KRAFTIG, men merkbar. Det var også en ganske grei varme nedover halsen.
Spørsmålet mitt er :
Jeg har lest at alkoholsmak kan komme av høy gjæringstemperatur. Hvor må temperaturen være, før man begynner å ødelegge ølet med fusel?
Har jeg "ødelagt" ølet mitt med fusel, eller har jeg bare smakt på ett relativt alkoholkraftig øl litt for tidlig?
Brygget en ... vel... Øl som skulle bli IPA, men som ble en heftig Pale Ale istedet (Hadde fått 65% effektivitet før, men fikk 80% nå...) med OG (30 liter vørter) på 1.067. FG ble 1.012, så ølet har altså en ganske heftig alkoholprosent på 7.2%...
Jeg hadde beregnet 25 Liter med IPA på 7,5-8%...
Vi gjæret den med Safale-05 på kjellerstue-temperatur... Altså ca. rundt 20 grader. (temperaturmåleren på gjæringskaret var oppi 22-23 grader på det VÆRSTE.
Det gjæret ganske heftig, og jeg fikk tett gjærlås og vørterskum utover gjæringstanken etter en drøy dag. (ikke så rart kanskje, da jeg kun hadde 8-10cm med headspace...) Dette renset jeg etter alle kunstens regler bort, og jeg er 99% sikker på at jeg ikke fikk noen infeksjoner. Jeg hadde brukt Star-San i gjærlåsen forresten.
Jeg flasket den for akkurat 2 uker siden, og tok en smakeprøve for ett par dager siden, men reagerte på en merkbar alkoholsmak, men ikke KRAFTIG, men merkbar. Det var også en ganske grei varme nedover halsen.
Spørsmålet mitt er :
Jeg har lest at alkoholsmak kan komme av høy gjæringstemperatur. Hvor må temperaturen være, før man begynner å ødelegge ølet med fusel?
Har jeg "ødelagt" ølet mitt med fusel, eller har jeg bare smakt på ett relativt alkoholkraftig øl litt for tidlig?