Hei
Etter to (forhåpentligvis) vellykkede brygg bak meg - ett sist fredag, ett på onsdag, tenker jeg at gjæringskarene bør fylles opp igjen snarest mulig etter de er ferdiggjæra.
Det første brygget var et stout-sett fra bryggselv. Det andre var en IPA etter en (litt modifisert og nedskalert) oppskrift jeg fant på nettet (sannsynligvis dette forumet, men noterte ikke url).
Jeg har lyst til å prøve meg på en pilsner eller lager, siden jeg har ganske stabil temperatur i kjelleren (rundt 8 grader i ett rom, 12-13 i et annet) - så tenker å bruke 30L-karet til det. I 15L karet er jeg litt usikker på hva jeg vil lage, men heller litt mot å lage mer IPA (med annen oppskrift), siden det nok er pol-favoritten. Men er åpen for andre forslag!
Fra før av har jeg ca. 40 gram Cascade- og ca. 40 gram Chinook fra IPA-brygginga - og det må det jo gå an å bruke til noe?
For å holde det litt økonomisk tenkte jeg å bestille en 5 kg-sekk med (lys?) spraymalt.
Til lageret tenkte jeg å gjøre det enkelt og følge ekstraktbrygg-oppskrifta i ekstraktbrygg-guiden til Norbrygg:
Jeg tenker å bruke tørrgjær - holder det med tre poser Saflager S-23? Hvor lenge bør det gjære?
Dersom jeg kjøper en 5 kg-sekk sitter jeg altså igjen med 2 kg spraymalt - som vel burde være nok til 12-13 liter av et eller annet i 15 L-spannet? Humle kommer i 100 g-poser, så da sitter jeg også igjen med 50 g Saaz.
Så det jeg evt. sitter igjen med til 15L-spannet er:
Kan dette bli til noe godt?
Har som sagt lyst til å lage enda en IPA, men er litt usikker på hvordan jeg bør gjøre det med humlen denne gangen. Sist brukte jeg 2 kg lys spraymalt til 11,5L vørter, så bør vel kanskje passe bra å lage en lignende mengde denne gangen?
Blir forøvrig stadig imponert over mengden kunnskap på forumet her - og takker på forhånd for at dere tar dere tid til å svare.
Ole Gunnar
Etter to (forhåpentligvis) vellykkede brygg bak meg - ett sist fredag, ett på onsdag, tenker jeg at gjæringskarene bør fylles opp igjen snarest mulig etter de er ferdiggjæra.
Det første brygget var et stout-sett fra bryggselv. Det andre var en IPA etter en (litt modifisert og nedskalert) oppskrift jeg fant på nettet (sannsynligvis dette forumet, men noterte ikke url).
Jeg har lyst til å prøve meg på en pilsner eller lager, siden jeg har ganske stabil temperatur i kjelleren (rundt 8 grader i ett rom, 12-13 i et annet) - så tenker å bruke 30L-karet til det. I 15L karet er jeg litt usikker på hva jeg vil lage, men heller litt mot å lage mer IPA (med annen oppskrift), siden det nok er pol-favoritten. Men er åpen for andre forslag!
Fra før av har jeg ca. 40 gram Cascade- og ca. 40 gram Chinook fra IPA-brygginga - og det må det jo gå an å bruke til noe?
For å holde det litt økonomisk tenkte jeg å bestille en 5 kg-sekk med (lys?) spraymalt.
Til lageret tenkte jeg å gjøre det enkelt og følge ekstraktbrygg-oppskrifta i ekstraktbrygg-guiden til Norbrygg:
- 3 kg maltekstrakt
- 150 g Saaz humle (ca 3% alpha)
- Vann til 20 liter
- Tørrgjær
Jeg tenker å bruke tørrgjær - holder det med tre poser Saflager S-23? Hvor lenge bør det gjære?
Dersom jeg kjøper en 5 kg-sekk sitter jeg altså igjen med 2 kg spraymalt - som vel burde være nok til 12-13 liter av et eller annet i 15 L-spannet? Humle kommer i 100 g-poser, så da sitter jeg også igjen med 50 g Saaz.
Så det jeg evt. sitter igjen med til 15L-spannet er:
- 2 kg lys maltekstrakt
- 40 g Cascade (6,5%)
- 40 g Chinook (12,5%)
- 50 g Saaz (3%)
Kan dette bli til noe godt?
Har som sagt lyst til å lage enda en IPA, men er litt usikker på hvordan jeg bør gjøre det med humlen denne gangen. Sist brukte jeg 2 kg lys spraymalt til 11,5L vørter, så bør vel kanskje passe bra å lage en lignende mengde denne gangen?
Blir forøvrig stadig imponert over mengden kunnskap på forumet her - og takker på forhånd for at dere tar dere tid til å svare.
Ole Gunnar