[size=12pt]I samarbeid med Norbrygg organiserer Haandbryggeriet i Drammen en hjemmebryggerkonkurranse som dreier seg om urte/krydderøl. Konkurransen går ut på å brygge det beste urte/krydderølet, som (under forbehold) vil bli brygget hos Haandbryggeriet sammen med vinneren.
Urte/krydderøl er en noe løs betegnelse (i tidligere tider brukte man gjerne betegnelsen "gruit" om slikt øl), men det er også Haandbryggeriets ønske å gi deltakerne frie tøyler. Haandbryggeriet ønsker at kreativiteten skal blomstre og at ølet så langt det er mulig har røtter i gamle norske øltradisjoner. Noen av krydderne Haandbryggeriet foreslår er krydder som har vært brukt til øl her i Norge, nemlig ryllik, reinfann, perikum, mjødurt, pors, einer og karve, som i sin tid ble brukt istedenfor humle. Dette er ikke noe endelig liste, og det finnes mange andre krydder som kan brukes i øl. Humle er forøvrig også en tillatt ingrediens i konkurransen.
Finaledatoen er fastsatt til lørdag 16. januar, og innleveringsfristen vil bli noe tidligere i januar. Denne fristen bør gi deltakerne god tid til å eksperimentere, da bruk av Urter/krydder i øl kan være litt uvant for mange hjemmebryggere. Også vil det være tidlig nok til å få tak i en del av ingrediensene i den norske naturen før høsten setter inn.
Som kildemateriale foreslår Haandbryggeret følgende verk:
* "Drikkekultur" av Astri Riddervold
* "Beer Traditions in Norway" av Odd Nordland
Norbrygg anbefaler i tillegg sine medlemmer en artikkel og noen tråder om krydder i øl:
* http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,1161.0.html * http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,1156.0.html * http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,1173.0.html
Selve finaledagen vil finne sted hos Haandbryggeriet. Det vil bli omvisning og mat til deltakerne som tropper opp. Dersom det er plass til flere vil disse, mot et lite bidrag til maten, kunne være med også. En dommerjury vil så bedømme finalebryggene og vinnerølet vil etter all sannsynlighet bli brygget av Haandbryggeriet og forsøkt solgt både i Norge og det store utland. Ølet vil få omtale på Haandbryggeriets nettside og vinnerens navn blir med på etiketten. Noen kasser av det ferdige ølet blir det også på vinneren. Haandbryggeriet har også planer for en etikett- og navnekonkurranse, mer om det senere i løpet.
Det er ikke satt noe grense for hvor mange brygg en deltaker får stille med, så her er det mulighet for å ta den helt ut! Deltakere må, i likhet med i Norbryggs konkurranser, regne med å levere 4 flasker av hvert brygg til konkurransen. Det er mulig at Haandbryggeriet åpner for en smakesesjon, det anbefales derfor å holde av mer enn 4 flasker slik at man kan dele øl med andre, i likhet med (men på mindre skala enn) i publikumsfavoritt-konkurransen under NM i hjemmebrygging.
EDIT: nå er det mulig å melde seg på, klikk her!
Urte/krydderøl er en noe løs betegnelse (i tidligere tider brukte man gjerne betegnelsen "gruit" om slikt øl), men det er også Haandbryggeriets ønske å gi deltakerne frie tøyler. Haandbryggeriet ønsker at kreativiteten skal blomstre og at ølet så langt det er mulig har røtter i gamle norske øltradisjoner. Noen av krydderne Haandbryggeriet foreslår er krydder som har vært brukt til øl her i Norge, nemlig ryllik, reinfann, perikum, mjødurt, pors, einer og karve, som i sin tid ble brukt istedenfor humle. Dette er ikke noe endelig liste, og det finnes mange andre krydder som kan brukes i øl. Humle er forøvrig også en tillatt ingrediens i konkurransen.
Finaledatoen er fastsatt til lørdag 16. januar, og innleveringsfristen vil bli noe tidligere i januar. Denne fristen bør gi deltakerne god tid til å eksperimentere, da bruk av Urter/krydder i øl kan være litt uvant for mange hjemmebryggere. Også vil det være tidlig nok til å få tak i en del av ingrediensene i den norske naturen før høsten setter inn.
Som kildemateriale foreslår Haandbryggeret følgende verk:
* "Drikkekultur" av Astri Riddervold
* "Beer Traditions in Norway" av Odd Nordland
Norbrygg anbefaler i tillegg sine medlemmer en artikkel og noen tråder om krydder i øl:
* http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,1161.0.html * http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,1156.0.html * http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,1173.0.html
Selve finaledagen vil finne sted hos Haandbryggeriet. Det vil bli omvisning og mat til deltakerne som tropper opp. Dersom det er plass til flere vil disse, mot et lite bidrag til maten, kunne være med også. En dommerjury vil så bedømme finalebryggene og vinnerølet vil etter all sannsynlighet bli brygget av Haandbryggeriet og forsøkt solgt både i Norge og det store utland. Ølet vil få omtale på Haandbryggeriets nettside og vinnerens navn blir med på etiketten. Noen kasser av det ferdige ølet blir det også på vinneren. Haandbryggeriet har også planer for en etikett- og navnekonkurranse, mer om det senere i løpet.
Det er ikke satt noe grense for hvor mange brygg en deltaker får stille med, så her er det mulighet for å ta den helt ut! Deltakere må, i likhet med i Norbryggs konkurranser, regne med å levere 4 flasker av hvert brygg til konkurransen. Det er mulig at Haandbryggeriet åpner for en smakesesjon, det anbefales derfor å holde av mer enn 4 flasker slik at man kan dele øl med andre, i likhet med (men på mindre skala enn) i publikumsfavoritt-konkurransen under NM i hjemmebrygging.
EDIT: nå er det mulig å melde seg på, klikk her!